Hlavní obsah

Obama se státníky Evropy jednal o Afghánistánu a vztahu k Rusku

Praha
Aktualizováno

Angažmá Severoatlantické aliance v Afghánistánu, vztahy východoevropského regionu s Ruskem a otázky energetické bezpečnosti dominovaly podle českého premiéra Jana Fischera čtvrteční večeři amerického prezidenta Baracka Obamy s lídry 11 zemí střední a východní Evropy.

Foto: Právo

Premiér Jan Fischer a americký prezident Barack Obama před společnou večeří

Článek

Americký prezident ujišťoval o trvajícím spojenectví své země. Fischer, který se v pátek spolu s prezidentem Václavem Klausem s Obamou ještě setká, poznamenal, že otázka amerického protiraketového deštníku byla jen okrajovým tématem večerní diskuse v rezidenci amerického velvyslance.

Obama, který dnes v Praze podepsal novou smlouvu o omezení jaderných zbraní s Ruskem, podle Fischera premiéry a předsedy vlád zemí Balkánu, Pobaltí a střední Evropy ujistil, že tyto státy stále patří do euroatlantického prostoru v souvislosti s členstvím v NATO či se snahou do aliance vstoupit. "Charakterizoval to jako něco, co vytváří klima pro sdílení stejných hodnot," poznamenal Fischer.

Právě angažmá těchto zemí v Severoatlantické alianci a v misi v Afghánistánu bylo podle předsedy české vlády výrazným tématem večerních diskusí. O obsahu rozhovorů americká strana neinformovala, Obama z rezidence odjel do pražského hotelu Hilton, kde přenocuje.

Téma Afghánistánu bude i tématem páteční česko-americké schůzky

Politici podle českého premiéra diskutovali například o tom, jak složité bývá přesvědčit širší veřejnost ve vlastních zemích, aby se přidala k podpoře vládních návrhů na posílení vojenského angažmá v Afghánistánu. Nejde přitom jen o vojenské posily, ale i o budování týmů, které by pomáhaly cvičit a vzdělávat afghánské bezpečnostní síly a další infrastrukturu.

Fischer poznamenal, že téma Afghánistánu bude i tématem páteční česko-americké schůzky. "Uvažujeme i s ministrem obrany o tom, že možná jako vláda přijdeme s rekonfigurovaným návrhem ne co do počtu, ale co do struktury (české mise v Afghánistánu)," vysvětlil Fischer. Posílen by tak byl podíl instruktorů na úkor vojenské části kontingentu. Podle premiéra by tento návrh měl být v souladu s potřebami NATO, ale zvyšoval by i průchodnost v české Poslanecké sněmovně. ČR chce letos posílit svou několikasetčlennou afghánskou misi o 55 vojáků.

"Z řady míst od toho stolu byla artikulována jasná potřeba, aby vztahy s Ruskem byly i do budoucna budovány jako zcela průhledné, efektivní. Abychom se o nich uměli vzájemně informovat," poznamenal Fischer. Účastníci schůzky podle něj podporují americkou snahu o znovunastartování vztahů s Moskvou.

Jen okrajově se podle Fischera dotkl Obama otázky americké protiraketové obrany, tedy tématu, které za jeho předchůdce velmi zatěžovalo vztahy Moskvy a Washingtonu. Podle nových plánů demokratické administrativy má být "deštník" budován právě v rámci NATO a diskuse o něm by měla být součástí široké debaty o novém aliančním strategickém dokumentu.

Fischer na večerní tiskové konferenci poděkoval všem, kdo se z české strany podíleli na náročné organizaci dnešního rusko-amerického

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám