Hlavní obsah

O tibetské vlajky nešlo, odmítla policie jejich cílené odstraňování

Návštěvu čínského prezidenta, kterou provázely rozmíšky jeho stoupenců i odpůrců, policie zvládla. Ve středu to po jednání kabinetu konstatovali ministři, podle nichž dílčí incidenty vyšetří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie se zároveň ohradila proti nařčením, že cíleně nařizovala sundávání tibetských vlajek, které byly jedním ze symbolů odpůrců návštěvy.

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté nahradili na několik minut čínské vlajky tibetskýmiVideo: TV Prima

 
Článek

K sundávání tibetských vlajek z oken budov v blízkosti hotelu Hilton pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová uvedla, že nešlo o vlajky samotné, ale o potenciální riziko při zakrytí části oken, za nimiž se pohybovaly osoby.

„Na vyhodnocení rizikovosti nemá přitom zásadní vliv to, čím konkrétně je okno zakryto,” uvedla mluvčí, podle níž odstraňovali policisté z oken v okolí hotelu nejen vlajky různých států, ale i další předměty, jako jsou noviny.

Policie vedle toho ve středu řešila i několik slovních potyček a případ, kdy dvojice cizinců s trvalým pobytem v ČR napadla dívku a přes její nesouhlas se ji pokusili zabalit do čínské vlajky. Oba podle mluvčí skončili na služebně.

Vláda: Policie obstála

Incidenty během třídenní návštěvy se ve středu zabývali i ministři. „Byla o tom vedena na vládě debata, shodli jsme se na tom, že policie ten nelehký úkol zvládla,” řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády.

Související témata:

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ilustrační foto

Foto: Archiv, Právo

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Foto: Petr Horník, Právo

Daniel Herman

Incidenty, v nichž figurovali příznivci čínského prezidenta vyzbrojení tyčemi praporů, například v úterý v Chotkových sadech nebo v pondělí u Evropské třídy, se bude zabývat i GIBS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám