Hlavní obsah

V ulicích Prahy jsou kvůli příletu čínského prezidenta stovky policistů a vojáků

Praha

Historicky první návštěvu čínského prezidenta v Česku doprovázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření, která ještě umocnily nedávné teroristické útoky v Bruselu. V ulicích Prahy jsou tak navíc stovky policistů i příslušníků české armády. Prezident Si Ťin-pching do Česka přiletí zhruba dvě hodiny po poledni.

Foto: Petr Horník, Právo

Číňané čekají na přílet svého prezidenta u letiště Václava Havla

Článek

Policisté se samopaly stojí například před čínskou ambasádou, na Dejvickém náměstí, u metra Hradčanská nebo v okolí Pražského hradu. Zvýšený počet motorizovaných i pěších policejních hlídek je ale patrný po celém centru hlavního města.

Řidiči proto musí počítat s krátkodobými omezeními na území hlavního města a také na trase do Lán, kam čínský prezident odpoledne zamíří na setkání se svým českým protějškem Milošem Zemanem. V Lánech je v pondělí uzavřen zámecký park a několik přilehlých ulic.

Nad Pražským hradem, Úřadem vlády a zámkem v Lánech policie vyhlásila bezletové zóny. Ty jsou povinni respektovat i zástupci médií a zákaz letu v těchto oblastech platí i pro drony a jiná obdobná zařízení. „Výskyt dronu v bezletové zóně může být chápán jako bezprostřední ohrožení bezpečnosti chráněných osob a policisté budou při eliminaci tohoto rizika postupovat v souladu se zákonem,“ uvedla policie v pondělním tiskovém prohlášení.

Bezpečnost zajišťují policisté jak z Útvaru pro ochranu ústavních činitelů a Útvaru pro ochranu prezidenta ČR tak i dalších specializovaných útvarů s celorepublikovou působností a z jednotlivých krajských ředitelství Policie ČR. V rámci bezpečnostního opatření je připravena poskytnout podporu také Letecká služba Policie ČR a členové antikonfliktního týmu.

Číňané se těší na svého prezidenta

Příjezd čínského prezidenta také očekávají před pražským hotelem Hilton, kde by měl být pravděpodobně ubytován, desítky Číňanů s vlajkami, bubínky a mávátky. Budovu ze všech stran hlídají i policisté. Oficiálně však nebylo místo ubytování čínské hlavy státu potvrzeno.

Na mostě v blízkosti hotelu se kolem 11:00 shromáždilo asi padesát lidí, většinou Číňanů. Mnoho žen mělo stejné červené oblečení, bubínky a na obličeji namalované čínské vlaječky. S sebou měli shromáždění lidé také velké čínské vlajky a nápisy v čínštině. Nesli také několik menších českých vlajek a mávátka s vlajkami obou zemí.

Hotel Hilton střeží policisté v uniformách i v civilu. V ulici vedle hotelu směrem k magistrále je provoz svedený do jednoho pruhu a parkují v něm dodávky, autobus a několik policejních aut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám