Hlavní obsah

O stížnostech prezidentských kandidátů by rozhodl senát, který rozpustil extremisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případné stížnosti kandidátů, které ministerstvo vnitra vyřadilo z prezidentské volby, bude řešit sedmičlenný senát Nejvyššího správního soudu (NSS), který v minulosti rozpustil extremistickou Dělnickou stranu. Kolegium nejčastěji rozhoduje bez veřejného zasedání.

Foto: Právo

Článek

Kandidáti mohou podat stížnosti do středeční 16. hodiny, senát by o nich měl rozhodnout do 13. prosince. Pevně stanovené lhůty mívá senát také při projednávání volebních stížností, dosud je vždy dodržel.

Ministerstvo v pátek rozhodlo o vyřazení Jany Bobošíkové, Tomia Okamury a Vladimíra Dlouhého. Podle metodiky resortu nezískali dostatek platných hlasů. Vzorec, podle nějž úředníci postupovali, je však podle některých odborníků sporný. Bobošíková, která by v případě jiného přepočtu měla dostatek hlasů, zatím stížnost nepodala a vyzvala ministerstvo, aby napravilo chyby v přepočtu. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych

Resort však s ničím podobným nepočítá a odkázal nespokojené kandidáty právě na Nejvyšší správní soud.

Senát NSS
Senátu předsedá Vojtěch Šimíček, docent brněnské právnické fakulty, autor odborných publikací. Počátkem loňského roku měl dostat cenu Právník roku v kategorii správního práva, ale pocty se sám vzdal. Členem senátu je také předseda NSS Josef Baxa. Dále v něm zasedají Radan Malík, Jakub Camrda, Zdeněk Kühn, Jan Passer a Petr Průcha. Jejich průměrný věk činí 47 let. Jde o respektované odborníky, kteří často vedle justiční kariéry rozvíjejí také akademickou dráhu. Sedm členů senátu se dohromady pyšní osmnácti tituly, je mezi nimi jeden profesor a dva docenti.

Soudci preferují zdrženlivá rozhodnutí 

Senát řeší také volební stížnosti. Po letošních podzimních volbách dostal pět podnětů, žádnému z nich nevyhověl. Senát většinou postupuje zdrženlivě. Pokud zjistí chybu ve volebním procesu, která nemohla ovlivnit celkový výsledek voleb, tak nenařizuje nové hlasování.

Tentýž senát se zabývá také místními a krajskými referendy. Koncem října senát vůbec poprvé sám vyhlásil místní referendum. Proběhne v Praze 7, lidé tam budou hlasovat o kritériích pro výběr nového sídla městské části. Soud tak vyhověl lidem, kteří se obávali předražení nové radnice.

Dělnickou stranu rozpustili kvůli extremismu

Nejznámějším verdiktem volebního senátu je rozpuštění Dělnické strany. Soud tehdy dospěl k závěru, že strana je extremistická a ohrožuje demokracii. Soudci našli v jejím programu, idejích a symbolech xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus.

V historii samostatné ČR to bylo poprvé, kdy soud rozpustil některou ze stran kvůli její politické činnosti. Jinak ale senát běžně rozpouští či pozastavuje činnost politických stran kvůli nedodání výročních finančních zpráv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám