Hlavní obsah

O růstu svých platů rozhodnou poslanci za týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mimořádná schůze Sněmovny, kterou iniciovali poslanci Pirátů a SPD kvůli zpomalení růstu platů zákonodárců a dalších ústavních činitelů se nakonec uskuteční příští týden ve čtvrtek. Rozhodl o tom předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Přehled hrubých měsíčních platů vybraných ústavních činitelů

Článek

Bez novely by platy vrcholných politiků, tedy prezidenta, senátorů, poslanců a členů vlády vzrostly od ledna zhruba o pětinu. Změnou zákona by růst dosáhl asi devíti procent.

Piráti minulý týden navrhovali zařadit sněmovní schvalování novely na řádné schůzi ve středu 14. listopadu. V tento den ale ještě nebude splněna zákonná lhůta mezi druhým a třetím čtením. Následně pirátská frakce neuspěla ani s návrhem zařadit schvalování na pátek 16. listopadu. Podle dohod poslaneckých klubů má totiž řádná schůze skončit už ve středu. Proto se Piráti a SPD rozhodli vyvolat schůzi mimořádnou. [celá zpráva]

Platy vrcholných politiků se mají podle vládního návrhu zvýšit pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se koeficient, kterým se tato mzda násobí.

Pro výpočet platů politiků je zásadní platová základna, od níž se odvíjí. Pro letošní rok se základna počítá jako 2,5násobek průměrné hrubé měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře. V minulých letech byl koeficient nižší a od roku 2015 postupně narůstal. Příští rok a v následujících letech měl vzrůst koeficient podle platného zákona na 2,75. Ještě vláda ANO v demisi navrhla, aby do budoucna zůstal na letošní hodnotě.

Termín v ohrožení

Hnutí SPD podalo k předloze pozměňovací návrh, který by platy politiků zmrazil na tři roky. Piráti je zase chtějí počítat z průměrné mzdy v celé ekonomice, nikoli z průměru ve veřejné sféře. Rozpočtový výbor schválení žádné z těchto úprav nedoporučil. [celá zpráva]

Potom, co by Sněmovna předlohu schválila, by ji dostali senátoři. Senát má na projednání návrhů zákonů měsíc, nemusí jej využít celý. V současnosti ale není jasné, jak se k předloze postaví. Může ji také vrátit k opětovnému projednání poslancům. Prezident má lhůtu pro podpis zákonů dalších 15 dnů. Je tedy také možné, že vrcholným politikům vzrostou platy od ledna razantněji, ale poté, až novela začne platit, poklesnou.

Platy zákonodárců
Poslanci a senátoři nyní berou základní plat 75 900 korun hrubého měsíčně. Od ledna by měli brát o dvacet procent víc, tedy 90 600 korun. Pokud by zvedli ruku pro nižší růst o devět procent, bylo by to 83 900 korun.
Základní plat bez funkčních příplatků přitom bere pouhá dvacítka z dvou set poslanců. K tomu každý zákonodárce pobírá paušální náhrady od 39 400 Kč do 53 500 Kč hrubého. A ty by se v případě razantního zvýšení platů zvedly na 47 100 až 63 900 korun hrubého.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám