Hlavní obsah

Zmrazit platy politiků? Výbor tomu dal červenou

Novinky, zpe
Praha

To, aby se politikům zmrazily na tři roky platy, zřejmě Sněmovnou neprojde. Poslanci z rozpočtového výboru tomu ve středu dali červenou. Nesouhlasili ani s tím, že by poslanci měli v době nemoci dostávat jen 60 procent platu, jako to mají zaměstnanci.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Přehled hrubých měsíčních platů vybraných ústavních činitelů

Článek

Zmrazení platů politiků na tři roky navrhoval šéf SPD Tomio Okamura. Šéf Pirátů Jakub Michálek zase přišel s usnesením, ve kterém vyzval poslance, aby v době nemoci dostávali 60 procent platu jako zaměstnanci.

Michálek také navrhoval, aby se platy politiků nevypočítávaly z platů ve státní sféře, ale podle průměru v celé ekonomice. S ničím z toho ale výbor nesouhlasil. Stanovisko je pouze doporučující, ale Sněmovna se velmi pravděpodobně rozhodne stejně.

O platech politiků bude zřejmě Sněmovna mimořádně jednat příští pátek. Poslanci budou řešit vládní návrh zákona, který by zbrzdil skokový růst platů ústavních činitelů, a místo 20 procent by dostali přidáno jen devět procent.

Za pět minut dvanáct

Vše se řeší na poslední chvíli. Od května až doposud totiž poslancům úspěšně vycházela zdržovací taktika. Novela se totiž musí schválit do konce roku. Ještě ji musí projednat Senát.

Základní plat zákonodárce by tak činil 90 600 korun hrubého. Pokud by poslanci zvedli ruku pro nižší růst o devět procent, dostávali by základní plat „jen” 83 900 korun. Ten bez funkčních příplatků bere jen 20 poslanců z dvou set. Nyní je základní plat 75 900 korun hrubého.

K tomu každý zákonodárce pobírá paušální náhrady od 39 400 Kč do 53 500 Kč hrubého. A ty by se v případě razantního zvýšení platů zvedly na 47 100 až 63 900 korun hrubého.

Reklama

Výběr článků

Načítám