Hlavní obsah

O podporu KSČM si řekli Okamura, Zeman a Dienstbier

Novinky, Václav Lang
Praha

Komunisté, kteří do boje o Hrad nevyslali svého kandidáta, ještě nevědí, koho z jedenácti uchazečů podpoří. Předseda KSČM Vojtěch Filip Novinkám řekl, že si o jejich podporu dosud řekli tři: Tomio Okamura, Miloš Zeman a Jiří Dienstbier.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Ohlásil se i Okamura, čekáme, zda se ohlásí Bobošíková,“ dodal předseda KSČM. Později doplnil, že šlo vždy o osobní rozhovory mezi ním a dotyčnými. Za Dienstbiera u šéfa komunistů orodoval i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Zmínění kandidáti byli však ve svých vyjádřeních zdrženliví. Miloš Zeman rovnou popřel, že by s Filipem jednal. „S Vojtěchem Filipem jsme o této věci zatím ještě nejednali, ale jako každý kandidát velmi rád uvítám podporu velkých parlamentních stran pro svou kandidaturu," vzkázal Novinkám po své mluvčí Haně Burianové.

Jiří Dienstbier nepotvrdil ani nevyvrátil, že by s Filipem jednal. „Po rozhodnutí KSČM nestavět vlastního kandidáta bych považoval za přirozené, pokud by moji kandidaturu podpořili voliči této strany. Domnívám se, že moje představa kvalitních veřejných služeb, jako je zdravotnictví nebo vzdělání, dostupných pro každého bez ohledu na jeho sociální původ nebo postavení, je přitažlivá pro všechny voliče od středu doleva,“ sdělil.

„My jsme s Vojtěchem Filipem na toto téma hovořili. Když komunisté nepostavili vlastního kandidáta, tak by bylo logické, kdyby podpořili kandidáta ČSSD. Ale to je skutečně na rozhodnutí KSČM,“ sdělil Novinkám šéf soc. dem. Sobotka.

Podobně reagoval Okamura. „Věřte, že vždy vážím, s kým se spojuju. Rozhodně bych nežádal o podporu pana Topolánka a Dalíka, pana Kalouska nebo pana Palase. To by mě určitě poškodilo. O podporu slušných lidí − a to bez rozdílu, v jaké straně jsou − stojím vždy,“ řekl Novinkám.

Okamura podpořil nestraníka za KSČM

„Podpora slušných lidí, kteří sympatizují s mými názory a vizemi, a takových je i v KSČM spousta, mě u normálně myslícího člověka nemůže přece poškodit. Jen hlupák dnes uvažuje stále ve stranických škatulkách, naše země potřebuje jít dopředu, nikoliv politikařit. Ostatně jsem osobně podpořil už v krajských volbách nestraníka za KSČM a svého přítele Vojtu Adama,“ dodal Okamura.

Jana Bobošíková, o které Filip také hovořil a která byla kandidátkou KSČM na Hrad před čtyřmi lety, zatím neví, zda půjde za komunisty. Jejich podporu by nicméně uvítala. „Nebudu se štítit strany, která už mě jednou podpořila,“ řekla Novinkám. Připomněla, že ji s KSČM pojí odmítání Lisabonské smlouvy.

Komunistům zbývá ještě dost času na rozhodnutí, koho podpoří. Doporučení chtějí podat na začátku prosince na nejbližším zasedání ústředního výboru. „Chceme vytvořit prostor, aby do druhého kola postoupil člověk, který je nám bližší,“ podotkl pro Novinky místopředseda Jiří Dolejš. Ten, kdo bude stát o podporu strany, by si o ni měl podle něj říct. Zatím se podle Dolejše komunisté rozhodovali mezi Zemanem a Dienstbierem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám