Hlavní obsah

O novém prezidentovi rozhodnou komunisté

Novinky, ČTK, Jitka Götzová
PRAHA

Poslední den jednání před druhou volbou hlavy státu ukázal, že o nástupci Václava Havla budou v pátek zřejmě rozhodovat především komunisté. Jejich zástupci dali totiž najevo, že budou vycházet z politických postojů jednotlivých kandidátů, které si chtějí prověřit ještě v den samotné volby.

Článek

Poslanecký klub KSČM navíc své členy nezavázal k jednotnému hlasování. Mají hlasovat podle svého přesvědčení. Jak však ve čtvrtek řekl předseda klubu KSČM Pavel Kováčik, při diskusi se spíše projevuje podpora Miloše Zemana jako levicového kandidáta.

Bývalý premiér ve čtvrtek navíc vyšel podobným úvahám vstříc mimo jiné svým tvrzením, že si přeje udržovat nadstandardní vztahy se všemi parlamentními stranami. Reagoval tak na dotaz, proč se během posledních dvou dnů sešel již se třemi představiteli KSČM.

Naopak další z kandidátů, čestný předseda ODS Václav Klaus, ve čtvrtek návštěvu v táboře komunistů vynechal.

Jednalo se celý čtvrtek

Celý čtvrtek probíhala horečná jednání. Šéf KSČM Miroslav Grebeníček oznámil, že jeho strana bude chtít znát veřejný postoj kandidátů k případnému vojenskému úderu proti Iráku a sporům mezi nájemníky a majiteli domů.

Současně se chtěl také zajímat o jejich názory na vývoj vztahů s Německem a Rakouskem. Všichni tři prezidentští kandidáti, tedy vedle Zemana a Klause ještě senátorka Jaroslava Moserová, však takový požadavek KSČM vesměs odmítli.

Zatímco ve sněmovně u komunistů mohl být Zeman zřejmě úspěšný, v jednání se senátním Klubem otevřené demokracie, nestraníky a nezařazenými senátory zřejmě nové hlasy nezískal. "Myslím, že nic nového z toho neplynulo. Podporovat budeme našeho kandidáta - Jaroslavu Moserovou," zhodnotil setkání se Zemanem předseda Klubu otevřené demokracie Edvard Outrata.

ODS jednotná

Podobný výsledek měla i předchozí schůzka se senátory ODS, kteří budou jednotně volit Klause. Nemíní prý pomoci Zemanovi ani tím, že by v případné druhé nebo třetí volbě bez Klause nehlasovali, a tím snížili počet hlasů potřebných ke zvolení. Podle zahraničních pozorovatelů dosavadní jednání jenom potvrzují, jak významnou roli sehrávají komunisté na české politické scéně. Komentátoři se dokonce domnívají, že za tento stav nesou odpovědnost mimo jiné také dva z aktérů prezidentské volby - Klaus a Zeman. Vodu na komunistický mlýn podle nich mohly totiž přilít například Zemanovy výroky na adresu sudetských Němců či Klausovy požadavky, aby přístupová smlouva s Evropskou unií zahrnovala garanci pro platnost Benešových dekretů. Všichni tři prezidentští kandidáti by dnes měli postupně zavítat ještě na společné zasedání poslanců a senátorů KDU-ČSL. khj mal

Moserová je místopředsedkyní klubu a prekérní situaci vyřešila tím, že se Zemanem vyšla před jednací místnost všanc novinářům. "Václav Klaus přetáhl termín o dvě minuty, ale já jsem džentlmen, takže jsem ho nechal doříci jednu větu, kterou doříci chtěl. Využívám této příležitosti, abych pozdravil ženu, která mne v dnešním tisku označila za svého přítele," řekl Zeman novinářům a tiskl přitom pravici Moserové. Důvěrně ji poté nazýval Jarkou.

Později se k nim připojil i Klaus a společně zapózovali fotoreportérům a rozdávali úsměvy. "Já si budu muset stoupnout na špičky," prohlásila s odkazem na svou drobnou postavu Moserová. Stála mezi oběma protikandidáty s hlavou zhruba ve výši jejich hrudníků. I dnes zopakovala, že Zeman je jí sice lidsky bližší než čestný předseda ODS, volit nebude ani jednoho. "Je mi to líto, ale mám své důvody," řekla senátorka.

"Příchod pana Zemana byl pro mně nepochybně netušeným překvapením," řekl novinářům Klaus. K tomu, že při jednání klubu musel hovořit i před Moserovou, podotkl, že je členkou klubu. "Takže mě ani nenapadlo, abych to komentoval," dodal.

Klaus půjde spát

Klaus večer stráví setkáním s lidoveckými poslanci a senátory, byl by ale radši, kdyby se s nimi mohl sejít už odpoledne. Rád by se totiž zastavil i na vernisáži obrazů Václava Brožíka v nedaleké Valdštejnské jízdárně. Žádné sportování neplánuje. "Myslím, že bych si měl jít radši dřív lehnout," uvedl.

Neví, zda bude spát stejně klidně jako před prvními volbami minulou středu. "Musím připustit, že ta situace je teď o kousíček vyhrocenější," dodal.

Moserová si kvůli páteční volbě nebude kupovat nové šaty nebo kostým. "Ne, já na to nejsem," podotkla Moserová. Zeman, který kvůli kandidatuře opustil svoji chalupu na Vysočinu a bydlí s rodinou v Praze, se omezil na konstatování, že i dnešní večer stráví jako všechny ostatní.

Zeman dnes opustil svoje dočasné působiště v kanceláři místopředsedkyně sněmovny Jitky Kupčové (ČSSD) a vydal se na "spanilou jízdu" Senátem. Musel přitom přebíhat mezi Valdštejnským a Kolowratským palácem, kde kluby sídlí.

Vyhlášený rétor nezůstal dlužen své pověsti zábavného společníka, nešetřil prý ani svými pověstnými bonmoty. Rozesmál například senátory ODS, když jim přesně vyjmenoval, jaké předpoklady by budoucí prezident měl i neměl mít. Jeden ze senátorů na to reagoval slovy, že přesně ví, který z kandidátů tyto podmínky splňuje. Než ale stačil jeho jméno vyslovit, skočil mu Zeman do řeči a s úsměvem řekl, že je to Václav Klaus. Zemana doprovázela tříčlenná suita, na kluby ale chodil sám. Jeho asistent mezitím již na tento víkend domlouval možné první rozhovory s budoucím prezidentem.

Reklama

Související články

O úřad prezidenta tři zájemci

O půlnoci vypršela lhůta pro nominace do druhé prezidentské volby. Poslanci a senátoři se v pátek budou rozhodovat mezi třemi kandidáty politických stran -...

Politici opět v zajetí počtů

Většinu politiků zaměstnávají v posledních dnech prezidentské počty. O některých se však tvrdí, že budou mít jepičí život. Druhá tříkolová volba prezidenta...

Výběr článků

Načítám