Hlavní obsah

O budoucnosti Antarktidy se rozhoduje v Praze

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika je jednou z 29 zemí světa, které mají právo rozhodovat o budoucnosti Antarktidy. V úterý k šedesátiletému výročí od podpisu Smlouvy o Antarktidě tak v Praze začalo jednání představitelů těchto zemí. Hlavními tématy jsou ochrana životního prostředí, dopad cestovního ruchu nebo letecká bezpečnost na polárním kontinentě.

Foto: Olga Flegontova

Fotografie z vědecké výpravy do Antarktidy

Článek

„Antarktida je jedinou oblastí na světě, která je spravována prostřednictvím smluvní spolupráce. Pro Českou republiku je to významná záležitost,“ řekl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. Konference k šedesátému výročí od podpisu smlouvy bude pokračovat až do příštího pondělí v Praze.

Signatářem smlouvy o Antarktidě je 54 států. „Pouze 29 z nich má ale konzultativní status. Aby stát tento status získal, musí provádět podstatnou vědeckou a výzkumnou činnost v oblasti,“ řekl místopředseda ministra zahraničích věcí Martin Smolek. Kromě rozsáhlého výzkumu má Česká republika na Antarktidě také polární stanici.

Konference by měla vyústit v přijmutí Pražské deklarace. „Jejím smyslem je znovu potvrdit závazky smluvních stran a vyzdvihnout určitá témata jako ochrana životního prostředí nebo přínos vědeckého průzkumu. Účelem je vyzvat také ty státy, které ještě nejsou jejími signatáři, aby ke smlouvě přistoupily,“ uvedl Smolek.

Přes 50 tisíc turistů

Hlavními tématy jednání jsou ochrana životního prostředí, turismus, letecká bezpečnost nebo vědecký výzkum. „Turistika na Antarktidě a v jejím okolí je na vzestupu. Poslední rok navštívilo Antarktidu asi 56 tisíc lidí,“ řekl náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž. Právě s turismem roste riziko znečistění oblasti. K cestě na polární kontinent je tak nutné mít povolení od ministerstva životního prostředí.

Dalším tématem jednání je prohloubení spolupráce mezi státy a získání dalších signatářů. „O konzultativní status má aktuálně zájem Venezuela, Kanada a Turecko,“ řekl Smolek.

Teplota narůstá 

„Antarktida je také důležitá z pohledu vědeckého, zejména s ohledem na výzkum klimatických změn,“ řekl Petříček. Právě klimatické změny můžou za tání Antarktických ledovců. „Ve druhé polovině 20. století narostla teplota na Antarktidě o 5,5 až 6 stupňů,“ řekl šéf českého antarktického výzkumu Daniel Nývlt.

Antarktida taje ale hlavně kvůli teplejšímu Jižnímu Oceánu. „Ledovcová hmota tak ubývá hlavně při pobřeží. V centrálních částech byla zatím nejvyšší naměřená teplota mínus 12 stupňů, tam nikdy netálo a ledovce tam naopak přirůstají,“ řekl Nývlt.

Antarktida byla v roce 1959 prohlášena za kontinent určený výhradně pro mírové účely a otevřený svobodnému vědeckému výzkumu v zájmu všeho lidstva. Nikdo si nemůže nárokovat žádnou část jejího území.

Reklama

Výběr článků

Načítám