Hlavní obsah

O benefitech se bude dál jednat, Klaus novelu vetoval

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Václav Klaus v pondělí vetoval zákon o dani z přidané hodnoty, který zajišťoval nižší zdanění zaměstnaneckých benefitů. O zákonu, kvůli kterému hrozila stávka dopravců, tak musí znovu rozhodovat Sněmovna.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus svůj postoj avizoval a rozhodnutí doplnil zdůvodněním, které formou dopisu odeslal předsedovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi.

Klausovi mimo jiné vadí, že novela je nespravedlivá a doplácejí na ni všichni daňoví poplatníci.

"Rychlost, s jakou byla změna zákona navrhnuta, musí vzbuzovat podezření. Po pouhých dvou měsících platnosti změněného zákona přišla jeho další novela, aniž by byly známy dopady a důsledky provedených změn," uvedl například prezident.

Klaus připomněl i nejasné dopady na státní rozpočet. "Negativní dopad pro příjmy rozpočtu může být v řádech několika desítek miliónů až jedné miliardy," uvedla hlava státu.

Klaus poslancům: věnujte se problému důkladněji

Prezident neopomněl připomenout i skutečnost, že benefity byly daněny dle ceny obvyklé, proti níž se nyní spustila vlna protestů ze strany odborů, i v minulosti.

"Za pozornost stojí i to, že tato nyní platná změna zákona prošla v prosinci 2009 naším parlamentem jednohlasně: ve Sněmovně poměrem 142:0, v Senátu 48:0. Tato změna, přijatá v prosinci loňského roku, byla projednána i s odbory, které tehdy ke změnám zdanění benefitů žádnou námitku nevznesly," připomněl Klaus a vyslovil přání, aby se Sněmovna normě napodruhé věnovala důkladněji.

Benefity jsou "domluvené výhradně mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem" a je nespravedlivé, aby na ně přispívali i daňoví poplatníci.

Tlak na snížené zdanění benefitů vyvinuly odbory spolu s levicovými zákonodárci. Dopravní odboráři dokonce plánovaly stávku. Vláda premiéra Jana Fischera nakonec ustoupila a předložila do Sněmovny novelu, která vrátila danění benefitů na předešlou úroveň.

Reklama

Výběr článků

Načítám