Hlavní obsah

O 12 miliardách z Mostecké uhelné bude vláda jednat v pátek

Právo, Josef Koukal
Praha

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) po středečním jednání vlády připustila, že Česká republika má stále možnost přihlásit se coby poškozená strana k trestnímu stíhání ohledně praní špinavých peněz při privatizaci Mostecké uhelné a. s., které je vedeno ve Švýcarsku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karolína Peake

Článek

Zároveň však zdůraznila, že účastníci, kteří se připojí civilní žalobou v průběhu soudního procesu, budou mít omezená práva ve srovnání s účastníky připojenými k obžalobě před jejím podáním. České republice jde v kauze údajně až o 12,5 miliardy korun zajištěných na švýcarských účtech. Peníze mají pocházet z trestné činnosti spáchané při privatizaci severočeských dolů. [celá zpráva]

„Ano, v zásadě je pravda, že se ještě můžeme k trestnímu stíhání připojit, nicméně s omezenými procesními právy. Pokud bych to měla přirovnat k fotbalové terminologii, tak zatímco jsme měli předtím přímý volný kop na prázdnou bránu, tak teď máme šanci rohového kopu,“ uvedla Peake.

Premiér Petr Nečas kvůli závažnosti tématu svolal k problému Mostecké uhelné na páteční odpoledne zvláštní schůzku ve složení Karolína Peake, Miroslav Kalousek, Jiří Pospíšil a Karel Schwarzenberg.

Peak přesto již předem prohlásila, že by se sama ke švýcarské žalobě připojila každopádně. „Považuji za nemístné zkoušet se filozoficky domlouvat na úrovni vlády o tom, zda k nějaké škodě došlo nebo nedošlo. Myslím, že pokud tu šanci připojit se k trestnímu stíhání máme, měli bychom ji využít, i kdyby to nemělo být o tu celkovou částku 12,5 miliardy. Koneckonců by Česká republika nebyla jediným poškozeným, který by se k trestnímu stíhání přihlásil. Už se přihlásila včas společnost Czech Coal,“ dodala místopředsedkyně vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám