Hlavní obsah

Nový systém výběru mýta zatím komplikace v dopravě nepřinesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na českých dálnicích začalo od nedělní půlnoci fungovat nové satelitní mýto. Obavy, že nový systém přinese komplikace v dopravě, především velké fronty, se zatím nenaplnily. Provoz kamionů je zatím slabý. Od půlnoci si palubní jednotku vyzvedlo zhruba 3500 řidičů, uvedl Miroslav Beneš ze společnosti CzechToll, která nový systém provozuje.

Přechod v Českém Těšíně je zcela volný a průjezdný.

Článek

Mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková řekla, že celníci v neděli odhalili do deseti případů, v nichž řidiči porušili pravidla nového mýtného systému. "Většinou šlo o zahraniční řidiče, kteří nebyli registrování do nového systému," uvedla. Podrobnější data bude mít celní správa k dispozici v pondělí.

Kamiony mají v neděli podle údajů policie v České republice v neděli zákaz jízdy od 13:00 do 22:00. V Německu takový zákaz platí celou neděli až do 22:00, stejně tak i v Rakousku a na Slovensku. Naopak v Polsku mohou kamiony, pokud není státní svátek nebo prázdniny, v neděli volně jezdit.

Hlavní nápor by podle odhadu společnosti CzechToll měl přijít v noci na pondělí, kdy hrozí tvorba kolon na hraničních přechodech do Česka, protože část zahraničních dopravců ještě nemá palubní jednotku pro satelitní systém.

Start nového mýta ztíží zácpy

Domácí

Do systému satelitního mýtného bylo kolem 14:00 zaregistrováno 315 000 vozidel z očekávaných zhruba 458 000 a aktivních je 211 500 palubních jednotek. Do nedělních 13:00 se vybralo na mýtném čtyři miliony korun.

Nový systém, jehož provozovatelem je konsorcium CzechToll/SkyToll, nahradil dosavadní mikrovlnnou technologii od firmy Kapsch. Výběr provozovatele nového mýta provázely problémy. Tendr vyhrálo konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera a slovenské SkyToll s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz systému. Neúspěšný Kapsch ovšem proti průběhu tendru protestoval a okolnosti mýtné smlouvy stále řeší antimonopolní úřad i soudy.

Mýto v Česku funguje od roku 2007 a stát od té doby na něm vybral kolem 108 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám