Hlavní obsah

Nový skener umí v těle odhalit zánět. Pomůže i cukrovkářům

Brno

Jmenuje se RoScan a jde o nově vyvinutý skener využívající termovizi, který by mohl pomoci lékařům hledat na tělech pacientů záněty. Již se osvědčil v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny, kde jej použili při vyšetření desítek cukrovkářů.

Foto: Právo

Skener RoScan využívá termovizi.

Článek

Pak ale přišla pandemie koronaviru a testování se zastavilo. Přesto je prototyp stroje v podstatě hotov.

Jeho tvůrci jej sice ještě dále vylepšují, zároveň ale hledají cesty k tomu, aby se začal běžně vyrábět.

Náročný vývoj skeneru trval deset let. Jde o robotické rameno s termovizí a dalšími detektory, které vyšetřovanou část těla detailně nasnímá a data přenese do počítače.

Výsledkem je poměrně přesný 3D barevný model vyšetřovaného místa.

„Díky barvě na něm umíme poměrně snadno identifikovat záněty na povrchu těla, jejich aktuální stav a rozsah,“ řekl Právu vývojář zařízení Adam Chromý, který se zabývá robotikou v brněnském výzkumném institutu Ceitec Vysokého učení technického, kde působí i na elektrotechnické fakultě.

Naděje pro miliony? Slepý pacient díky genové terapii částečně vidí

Věda a školy

Každý cukrovkář moc dobře ví, jak nebezpečná je pro něj tříska v chodidle. Kvůli svému onemocnění bolest, běžnou pro kohokoli jiného, v podstatě nevnímá, a než se naděje, drobné poranění se změní v ošklivý zánět s odumřelou tkání kolem.

Lékař pak musí rozhodnout o dalším postupu. Zjišťuje, zda se již zánět zapouzdřil a nepostupuje dál, nebo naopak jestli se nešíří a není nutný zákrok.

V krajním případě se může stát u cukrovkářů tříska v noze tak velkým problémem, že lze uvažovat až o amputaci chodidla. S diagnostikou pomůže RoScan. Díky robotickému rameni vytvoří počítač přesnou 3D barevnou vizualizaci chodidla.

Zánět je teplejším místem na těle, na vizualizaci je pak červeně. Lékař ale vidí jen černý flek na noze. Skener však za něj rozliší zapouzdřený zánět, kdy má odumřelá tkáň nižší teplotu a okolí je normální, a naopak aktivní zánět, kdy je kolem poranění rudý prstenec, což znamená, že kolem rány nadále pokračuje zánět.

Genomové testování nádoru pomáhá přesně zacílit léčbu, část žen ho má zdarma

Zdraví

Přesnější data

Využívání termovize ve zdravotnictví mělo své limity. RoScan si se všemi nedostatky poradil. Nepřesná data z termokamer umí totiž zpřesnit do podoby 3D počítačových modelů. Ve zdravotnictví jsou využívány buď ruční skenery, s nimiž lze sice nasnímat i složitější tvary, ale data z nich jsou nepřesná, anebo jde o skenery na kolečkách.

Tato technologie ale umí nabídnout informace jen z malé plochy a není schopna monitorovat dutá místa. RoScan však zvládá obojí, protože si jeho robotické rameno prohlédne vyšetřované místo z mnoha úhlů.

Technologie by mohla najít využití i ve stavebnictví, protože dokáže měřit tepelné úniky u budov, nebo elektrotechnikům umožní sledovat intenzitu proudící elektrické energie. Největší smysl má podle vývojářů ve zdravotnictví, kde pomůže s rychlejší léčbou.

Reklama

Výběr článků

Načítám