Hlavní obsah

Nový PES možná už do Velikonoc

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští týden se možná dozvíme nová pravidla, za jakých podmínek se bude rozvolňovat. Nový protiepidemický systém PES má představit hlavní hy­gienička Pavla Svrčinová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová

Článek

„Podmínky budou definovány pro jednotlivé sektory. Budeme se snažit, aby byl PES dokončen před Velikonocemi,“ sdělila.

Stávající systém je podle ní nastavený na jiný virus, než je agresivnější britská mutace. Je proto nutná revize. Musí se zohlednit nové parametry, například počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel, zvažuje se i procento pozitivních testů. Rozhodující už nebude číselné skóre.

Havlíček: Stav se lepší, ale rozvolnit ještě nelze

Domácí

Nový systém by měl zohlednit i proočkovanost populace. „Počítáme i s tím, že se zavede testování na některé akce, například festivaly nebo sportovní utkání,“ řekla Svrčinová.

Na lůžkách méně

Denní přírůstky pozitivních se trvale snižují. V pátek laboratoře potvrdily nákazu u 7654 lidí, oproti pátku minulého týdne je to zhruba o 2000 méně. Počet hospitalizovaných klesl na 7858, ve vážném stavu je 1845 pacientů.

Momentálně je nejhorší situace na Jindřichohradecku, kde se za poslední týden nakazilo 755 lidí na 100 tisíc obyvatel, následují okresy Česká Lípa (754) a Děčín (714). Nejlepší si­tuace je naopak na Chebsku (88).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám