Hlavní obsah

Novou stranu zakládají Klausovi nejbližší spolupracovníci

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavě státu donedávna oficiálně radil zakladatel strany, ekonom Petr Mach, ředitel Klausova Centra pro ekonomiku a politiku. Mach chce v pondělí představit název a program. V kuloárech se mluví o jménech dalších členů. Mají mezi nimi být Klausovi nejbližší spolupracovníci.

Článek

Proslýchá se, že v přípravném výboru by mohli být vedle Macha také poradce prezidenta a někdejší poslanec ODS Jiří Payne, Čechoangličan, novinář a spisovatel Benjamin Kuras, filozof Miloslav Bednář, který spoluvytvářel zahraničně politické koncepce ODS, a také člen oblastní rady ODS v Praze 6, bývalý poslanec a tajemník Nadačního fondu Václava Klause Jaroslav Bachora.

Pod jakým názvem?

Původně aktéři uvažovali, že by se nová strana mohla jmenovat Svobodní občanští demokraté, avšak dosud není jisté, pod jakým jménem se nakonec představí. Mach nechtěl podrobnosti sdělit.

"My to víme, ale skutečně jsme se rozhodli, že to řekneme všem najednou na té tiskové konferenci. Věřím, že to nikde neunikne,“ řekl Právu.

Podle dobře informovaných zdrojů se chce nová strana odlišit od ostatních subjektů na české politické scéně především výběrem svých kandidátů do voleb. Smyslem prý je zabránit různým machinacím při sestavování kandidátek a přiblížit se americkému způsobu voleb prostřednictvím takzvaných volitelů.

Tyto zdroje hovoří o tom, že poslední slovo při sestavování kandidátek by měli mít právě příznivci strany, nikoli partajní sekretariát.

Proti "inkvizitorům“

Payne už v roce 2000 zaslal tehdejšímu prezidentu Václavu Havlovi návrh, aby Bezpečnostní rada státu projednala možnost nabídnout USA umístění radaru na území Česka.

Bednář například v projevu na kongresu ODS v roce 2005 uvedl: "Lze bez rozpaků říci, že EU v Evropě svým převažujícím způsobem vlády a ideologickou nesnášenlivostí větší části své mocenské elity ohrožuje demokracii.“

Kuras se v prosinci zastal Klause, který se střetl s některými europoslanci. "Jejich inkvizitorské vystoupení připomnělo, že Lisabonská smlouva je i o tom, jakými manýrami se bude v Evropě vládnout a jak budou lidé s odlišnými názory a pochybnostmi ukázňováni, osočováni a pranýřováni,“ napsal Kuras. Před kongresem ODS se postavil za Pavla Béma.

Bachora je členem stejné organizace jako Bém, tedy Prahy 6. I on spolupracuje s CEP. Také Bachora se nedávno pustil do Topolánka a to v souvislosti s možnou výměnou radaru za Lisabonskou smlouvu. "I já bych tu moc chtěl mít americký radar, ale pokud by tu měl být za cenu ratifikace Lisabonské smlouvy, pak ho musím (zatím) oželet,“ napsal na Klausovi blízkém serveru Virtually.

Občanští demokraté se do nové strany zatím nehrnou

Nedávno se spekulovalo, že by do Machovy strany mohli zamířit i někteří poslanci ODS. Jedna z kritiček stranického vedení Alena Páralová na dotaz Práva uvedla, že její odchod z ODS nepřipadá v úvahu, nicméně dodala: "Myslím si, že prostor pro pravicovou stranu tady vznikl.“

Obdobně se vyjádřila její kolegyně Eva Dundáčková: "Mně vznik nového pravicového subjektu připadá jako sympatický počin.“ Zdůraznila však, že poslanecký mandát patří ODS.

Bývalí členové poslaneckého klubu ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel vznik nové strany podporují, avšak o členství nyní neuvažují. "Vznik nové pravicové strany podporuji, ale nejsem členem přípravného výboru,“ řekl ve čtvrtek Právu Raninec. Dodal však, že jako občan podepíše petici nutnou k založení strany. Potřeba je tisíc podpisů, ministerstvo vnitra má po předložení žádosti přípravného výboru a stanov 15 dní na registraci strany.

Reklama

Související články

Klausův poradce Mach spouští novou stranu

Výkonný ředitel Klausova Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach už připravil prohlášení o vzniku nové pravicové euroskeptické strany. "Řekl bych,...

Výběr článků

Načítám