Hlavní obsah

Novou předsedkyní Sněmovny se stala Pekarová Adamová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci ve středu zvolili Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) na post šéfky dolní komory. Poté, co smetli nominaci končícího dvojministra dopravy a průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) z důvodu nepřípustné kumulace funkcí, byla jedinou kandidátkou. V tajné volbě pro ni hlasovali 102 poslanci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Článek

,,Velice děkuji a s velkou pokorou a teď zcela vážně a upřímně přijímám tuto odpovědnost,“ řekla po zvolení Adamová.

Současně poděkovala bývalému předsedovi Vondráčkovi. ,,Byť můžeme mít jiné názory, zaslouží si od nás potlesk,“ dodala.

Adamová, která byla kandidátkou koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirSTAN, obdržela v tajné volbě 102 poslanecké hlasy ze 122 odevzdaných. Hlasovací lístek neodevzdalo 72 poslanců.

V odpoledním projevu řekla mimo jiné, že chce zastupovat všechny poslance, nejen ty ze svého klubu. ,,Odpovědnosti jsem se nikdy nebála,“ zdůrazňovala.

Ustavující schůze Sněmovny skončila, Babišova vláda podá ve čtvrtek demisi

Domácí

Místopředsedy byli posléze v prvním kole zvoleni Jan Skopeček (ODS), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Jana Mračková Vildumetzová (ANO) a Věra Kovářová (STAN).

Hlasování předcházela více než čtyřhodinová debata. Hojně vystupovali zejména poslanci hnutí ANO, kteří vyzdvihovali stranického kandidáta Havlíčka. „Jedna z vlastností, které si na něm cením, je, že intuitivně lidi spojuje, nikoli rozděluje,“ nešetřil chválou například Stanislav Berkovec (ANO).

Sněmovna se však po skončení rozpravy postavila proti kandidatuře Havlíčka do funkce předsedy dolní komory kvůli neslučitelnosti funkcí.

V souvislosti s tím poslanci ANO již během diskuse zpochybňovali výklad článku 32 Ústavy, který přednesli sněmovní legislativci v pondělí členům volební komise. „Předpokladem pro to, aby poslanec – člen vlády – mohl být volen do funkce předsedy Poslanecké sněmovny, je nutnost předchozího zániku členství ve vládě,” stálo v jejich stanovisku.

Pekarová Adamová: Ani Havlíček, ani Vondráček, ani Okamura

Domácí

Současně poslanci ANO zlehčovali také kompetence Pekarové Adamové. To rozhořčilo Janu Černochovou (ODS), jež na adresu kritiček šéfky TOP 09 prohlásila, že jí "nesahají ani po kotníky".

Poslance čeká také volba místopředsedů. Budoucí vládní koalice by měla mít za místopředsedy Jana Skopečka (ODS), Věru Kovářovou (STAN), Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Olgu Richterovou (Piráti).

Ze stran mířících do opozice by měla projít také nominantka ANO Jana Mračková Vildumetzová. U nominace Radka Vondráčka se dají čekat diskuse, podobně jako u (ne)zastoupení hnutí SPD, jehož zástupce ve sněmovním vedení odmítá Spolu a PirSTAN.

Poslanecká sněmovna: Jak funguje dolní komora Parlamentu České republiky

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám