Hlavní obsah

Nové Veselí při Zemanově inauguraci ztichlo, zavřela i hospoda

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Veselí

Zavřená hospoda, vyprázdněné náměstíčko a lidé u televizních obrazovek, takovou atmosféru měla prezidentská inaugurace v Novém Veselí na Žďársku. Ze známé rekreační adresy nového českého prezidenta se vydalo sledovat slavnostní akt šestnáct občanů osobně, ostatní příznivci Miloše Zemana se spolehli na veřejnoprávní média.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Devět desítek členů SPOZ a dalších sympatizantů vydalo autobusy z Vysočiny na prezidentskou inauguraci v Praze.

Článek

„Máme běžnou výuku,“ odmítla jakoukoliv účast na Zemanově prezidentské premiéře zástupkyně ředitele místní základní školy Jiřina Formanová. Vlajku nevyvěšovali, téma prezidentské inaugurace dětem nepřipomínali.

A obdobně se k významnému dni pro ČR postavili i na obecním úřadu. „Ne, vlajku jsme nevyvěšovali. Měli bychom?“ otázal se telefonicky starosta Zdeněk Křivánek, který se Právu ozval z jednání, které mu znemožnilo účast na slavnostním aktu v Praze.

Z Kraje Vysočina odcestovalo do Prahy dvěma autobusy, vypravenými Stranou práv občanů – zemanovci (SPOZ), 84 lidí. „Původní zájem byl větší, ale zaúřadovaly nemoci a pracovní povinnosti. Vydrželi nejsilnější jedinci,“ vtipkoval spokojený krajský šéf SPOZ Bohumil Trávník.

Mezi těmi, kteří si museli nařídit budíka na časnou čtvrtou hodinu, byla i vedoucí hostince Dům U bílé růže. Zemanova oblíbená restaurace v centru Nového Veselí tak na dveřích hlásala, že v pátek otevře až v 18:00.

Kdo chtěl sledovat inauguraci ve společnosti, měl možnost zajít do hospody U Černého raka. „My jsme hospoda pro každého,“ rozesmála se za výčepem Andrea Wasserbauerová. Inauguraci tu sledovali na televizní obrazovce a složení prezidentského slibu tu s pár hosty zapili šampaňským.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám