Hlavní obsah

Nová vláda lidi nenadchla, ale nevadí jim

Složitě se rodící menšinová vláda ČSSD a ANO většinu lidí nijak nefascinuje, ale většina lidí s ní nemá problémy, i když se kabinet neobejde bez podpory komunistů. Vyplynulo to z průzkumu agentury Kantar TNS, který v neděli zveřejnila Česká televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Vládu ANO a ČSSD s podporou komunistů za dobrou variantu považuje jen sedm procent oslovených, ovšem 59 procent respondentů si vybralo odpověď: „Není ideální, ale nevadí mi.“ Nepřijatelná je vláda pro 28 procent oslovených, zbytek nemá názor.

Ostrá hranice dělí společnost, co se týká spolupráce s komunisty. V průzkumu se vyjádřilo 49 procent respondentů, že jim tato spolupráce nevadí, zatímco 42 procent k ní má výhrady.

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek je přesvědčen, že vydrží. [celá zpráva] Naopak Radim Fiala z SPD Tomia Okamury ji považuje za nesourodý slepenec, který nemá šanci přežít: „Je to nesourodá a nestabilní vláda. Této vládě dávám maximálně rok,“ řekl a vzápětí výrok upravil do podoby filmové hlášky. „Rok, maximálně dva,“ dodal.

„Nejen podle mého názoru, ale podle názoru SPD jde o nesourodý mocenský pakt. Hnutí ANO chce vládnout samo, sociální demokracie chtěla posty ministrů a má nadstandardní postavení vzhledem k výsledkům voleb,“ řekl Fiala.

Zmínil, že v sociální demokracii hrozí boje, zda mají nebo nemají podporovat vládu. Komunisté podle něj zvednou ruku pro vládu, neboť chtějí místa v dozorčích radách.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek dává vládě větší šance, i když zmiňuje, že se v ČSSD budou objevovat chutě z vlády odejít. „Myslím si, že převáží dostředivá tendence vzhledem k tomu, že byli jediná strana ochotná jít do vlády s trestně stíhaným člověkem,“ řekl s narážkou na premiéra Andreje Babiše (ANO) stíhaného v kauze Čapí hnízdo.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

O důvěře pro nový Babišův kabinet by poslanci měli hlasovat 11. července. ANO, ČSSD a KSČM mají dohromady 108 hlasů, třeba poslanec ANO Jiří Mašek však bude zřejmě chybět kvůli dovolené v Austrálii. [celá zpráva]

Pokud bude nakonec většina poslanců ve Sněmovně pro, bude mít Česko vládu s důvěrou poprvé od prosince loňského roku. Pro předchozí menšinový kabinet Andreje Babiše si ANO nedokázalo vyjednat důvěru, což však vládě nijak nebránilo v tom, aby dělala významné personální změny.

Vláda, jejíž důvěra závisí na hlasech komunistů, by byla první taková od pádu komunistické totality v roce 1989.

Anketa

Jste spokojeni s podobou současné vlády?
Ano
10,6 %
Spíše ano
5,3 %
Spíše ne
0 %
Ne
83 %
Je mi to jedno
1,1 %
Celkem hlasovalo 94 čtenářů.

Výběr článků

Načítám