Hlavní obsah

Noční kontroly v ostravské MHD: každý čtvrtý jel načerno

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Čtvrtina cestujících, které v noci na sobotu zkontrolovali asistenti dopravy v ostravské MHD, neměla platnou jízdenku. Byli proto z přepravy vyloučeni. Informoval o tom Dopravní podnik Ostrava (DPO), který velkou kontrolní akci uspořádal.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Asistenti přepravy systematicky kontrolovali všechny noční spoje z pátku na sobotu od 22 hodin do 2 hodin rána v úsecích mezi zastávkami Křižíkova a Karolina. Akce byla zaměřena především na spoje vedoucí přes zastávku u proslulé ulice Stodolní, kde bývá o v noci o víkendu velmi živo.

Z 475 zkontrolovaných cestujících na 15 spojích jich 121 nemělo platný jízdní doklad.

„Bezpečnost našich cestujících je pro nás, obzvláště v této době, zcela zásadní. Asistenti přepravy kontrolují nejen platné jízdní doklady, ale i zda někteří cestující svým chováním či hlukem nenarušují komfort ostatních. Je známo, že právě cestující bez platných jízdních dokladů jsou častokrát právě ti, kteří způsobují konflikty v MHD,“ vysvětlil generální ředitel DPO Daniel Morys.

Ostravské tramvaje jezdí osmdesátkou, jsou nejrychlejší v republice

Ekonomika

Podle mluvčí DPO Karolíny Hřivnáč Ryckové nedošlo během akce k žádnému mimořádnému případu vyžadujícímu zásah policie.

Službu asistentů přepravy zavedl DPO v březnu v roce 2017. Jejich primárním úkolem je pomáhat cestujícím zorientovat se v městské hromadné dopravě, pomáhat maminkám s kočárky a kontrolovat dodržování smluvních přepravních podmínek.

Dopravní podnik nyní zaměstnává 60 asistentů přepravy. „Za celou dobu působení vyloučili z přepravy již více než 252 tisíc osob bez platného jízdního dokladu, nebo těch, kteří hrubě porušovali smluvní přepravní podmínky,“ shrnula mluvčí DPO.

Od běžných revizorů se asistenti liší právě tím, že jsou zaměřeni hlavně na pořádek v dopravě. „Revizoři fungují jen represivně, tedy kontrolují jen platné jízdenky a dávají pokuty,“ dovysvětlila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám