Hlavní obsah

NKÚ: Vnitro pod Langerem pořizovalo datové schránky za miliardy od boku

Právo, Jakub Troníček

Ministerstvo vnitra před čtyřmi lety rozjíždělo miliardový projekt na datové schránky bez analýz a stát tak zřejmě za vybudování a provozování celého systému platil více, než musel.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to ze závěrů auditu, který v resortu provedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) a který má Právo k dispozici. Vnitro pod vedením tehdejšího ministra Ivana Langera (ODS) podle kontrolorů ochotně akceptovalo cenu nabídnutou Českou poštou, aniž by zkoumalo její opodstatněnost.

Langer kritiku odmítá

Langer kritiku odmítl s tím, že jeho resort cenu oproti původním návrhům pošty naopak srazil, a to výrazně. NKÚ podle něj neměl při kontrole k dispozici příslušné dokumenty, protože na ministerstvu prý po jeho odchodu panoval chaos.

Protokol o kontrole přitom opakovaně konstatuje, že vnitro potřebné podklady nedodalo.

I tak ale došel úřad k závěru, že resort se na začátku roku 2009 choval nehospodárně a neodpovědně, když České poště „přiklepl“ zakázku na vybudování systému datových schránek a první rok jeho provozu za 1,4 miliardy.

„Ministerstvo nevyužilo řízení k přímému jednání s Českou poš­tou např. o výši nabídkové ceny, nedoložilo způsob stanovení výše předpokládané hodnoty veřejné zakázky a vůbec neposuzovalo výši nabídkové ceny,“ uvádí protokol o kontrole.

Zákon jasně stanovil, že provozovatelem má být Česká pošta, a je nesmysl, že by neprobíhala žádná jednání o ceně.
Ivan Langer

Auditoři konstatovali, že vnitro posuzovalo nabídku České pošty pouze formálně. „Realizovaný výběr poskytovatele služby nezajistil podmínky pro hospodárné čerpání peněžních prostředků ze státního rozpočtu,“ uvedl NKÚ.

Současné vedení vnitra se k závěrům NKÚ nechtělo vyjadřovat s tím, že oficiální zprávu o kontrole zatím k dispozici nemá.

Langer ale jakékoliv plýtvání penězi odmítl: „Zákon jasně stanovil, že provozovatelem má být Česká pošta, a je nesmysl, že by neprobíhala žádná jednání o ceně. Ta jednání probíhala a byla velmi náročná. Na jejich konci bylo výrazné stlačení původní ceny.“

Langer: Jde o nejlépe fungující IT projekt veřejné správy

Podle něj je systém datových schránek nejlepší a nejlépe fungující IT projekt české veřejné správy. „Není můj problém, že po našem odchodu panoval na ministerstvu takový chaos a že všechny dokumenty a zápisy z jednání se jaksi ztratily,“ dodal.

Vnitro každopádně podle NKÚ tratilo na datových schránkách i v dalších letech a pod dalšími ministry, podobně jako původní smlouva se totiž uzavíraly např. i dodatky zajišťující rozšíření funkcionalit celého systému.

Strmý nárůst nákladů na provoz datových schránek se podařil zastavit až letos, kdy vnitro s Českou poštou dojednalo přechod na paušální platby, které nesmí za rok přesáhnout půl miliardy korun. Až do loňska se totiž kromě paušálu za provozování systému zvlášť platilo za zřízení každé datové schránky a také za poslání každé zprávy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Langer

A právě i za to resort podle závěrů kontroly platil několik let zbytečně moc. Podle současného ministerského náměstka Tomáše Selského se přechodem na paušál podařilo ušetřit jen za letošek na 250 miliónů korun. Loni vnitro poště vyplatilo téměř 800 miliónů a letos by to kvůli neustále rostoucímu počtu poslaných zpráv bylo ještě více. Celkově už resort od roku 2009 za provoz systému zaplatil téměř tři miliardy.

Datové schránky jsou elektronická úložiště určená k úřední komunikaci občanů i firem se státem, ke komunikaci občanů i firem mezi sebou a mezi orgány veřejné moci.

Datovou schránku mají ze zákona zřízenou orgány veřejné moci, právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku a také advokáti a daňoví poradci. Celkem je v provozu 487 000 schránek, jež odeslaly přes 100 miliónů zpráv.

Reklama

Výběr článků

Načítám