Hlavní obsah

NKÚ: Účetnictví ministerstva zahraničí ovlivnila významná nesprávnost v hodnotě 724 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V účetnictví ministerstva zahraničních věcí (MZV) za rok 2020 zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) nesprávnosti v hodnotě 775 milionů korun. Významná nesprávnost za 724 milionů korun spočívala v neprovedení snížení hodnoty vkladu do nadačního fondu, uvedli kontroloři v tiskové zprávě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v pražských Holešovicích

Článek

V závěrečném účtu ani ve výkazu pro hodnocení plnění státního rozpočtu podle kontrolorů naopak zásadní chyby nebyly. Reakci ministerstva ČTK zjišťuje.

Resort vykazoval podíl na vkladu do nadačního fondu jako svůj dlouhodobý majetek.

Nadační fond však podle NKÚ v souladu se svým posláním generoval dlouhodobě ztráty z důvodu postupného poskytování prostředků, zejména na konkrétní projekty.

NKÚ by mohl rozšířit kontrolu Hradu i na Lesní správu Lány

Domácí

„To mělo MZV promítnout do svého účetnictví a mělo účtovat o snížení hodnoty tohoto aktiva, a to již v předchozích účetních obdobích. MZV však o snížení hodnoty vkladu neúčtovalo, čímž nadhodnotilo výši dlouhodobého majetku o 724 milionů korun,“ uvedli kontroloři.

NKÚ proto vyhodnotil informace na některých účtech ve výkazu rozvahy a ve výkazu zisku a ztráty jako nespolehlivé.

Ostatní informace v účetní závěrce však podle kontrolorů podávají věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

Kontroloři také zjistili, že o pohledávkách a závazcích zastupitelských úřadů – jako například velvyslanectví, stálých zastoupení a generálních konzulátů – neúčtoval resort průběžně.

NKÚ: Zadlužování ohrožuje veřejné finance, růst výdajů byl loni enormní

Domácí

Ministerstvo o nich podle NKÚ účtovalo pouze jedenkrát na konci účetního období, případně vůbec. V účetní závěrce tak nebyly vykázány závazky zastupitelských úřadů minimálně ve výši 4,7 milionu korun.

Podle kontrolorů jde o systémový nedostatek ve vedení účetnictví ministerstva zahraničí.

V závěrečném účtu ani ve výkazu pro hodnocení plnění státního rozpočtu nebyly u MZV zjištěny významné nedostatky, uzavřeli kontroloři.

Reklama

Výběr článků

Načítám