Hlavní obsah

NKÚ kritizuje vnitro: Vybavení pro hasiče se pořizovalo bez koncepce

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministerstvu vnitra chyběla koncepce pořizování vybavení pro hasiče. Konstatoval to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřoval hospodaření s investičními programy na obnovu a rozvoj vybavení i zázemí hasičského záchranného sboru (HZS).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

NKÚ prověřoval investice z let 2009 až 2013. „Kontrola sice neodhalila použití prostředků na jiné účely, zjistila však nedostatky v programovém financování ministerstva vnitra. Ukázalo se také, že resort nemá ucelenou koncepci, která by jasně stanovila celkové materiální a finanční potřeby HZS a určila, do kdy mají být naplněny,” konstatovala mluvčí úřadu Olga Málková.

Rozpočet jednoho z programů byl celkem třikrát upraven. Finance byly nejprve dvakrát navýšeny o celkem 1,8 miliardy korun a pak sníženy o 450,8 miliónu korun. Program samotný byl pak prodloužen z roku 2014 do roku 2017.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Například v programu Reprodukce majetku HZS mělo být do konce roku 2011 postaveno 13 nových hasičských stanic. Teprve v lednu 2012, kdy již měl být program ukončen, došlo ke snížení stanoveného počtu jen na dvě stanice. Tato výrazná změna nebyla nijak zdůvodněna,” poukázala Málková na absenci koncepce s tím, že programy byly upravovány tak, aby odpovídaly skutečnému stavu.

„Není proto zřejmé, do jaké míry jednotlivé programy přispěly ke zlepšení vybavenosti HZS,” doplnila mluvčí.

Koncepci už máme, tvrdí hasiči

Podle hasičů bylo v kontrolovaných letech téměř nemožné vycházet z jakékoliv koncepce. „V roce 2011 došlo k dramatickému snížení finančních prostředků pro HZS ČR o více než třetinu, v oblasti investic dokonce o více než dvě třetiny,” citovala ČTK mluvčí generálního ředitelství HZS Nicole Zaoralovou.

Pokles rozpočtu se tak podle ní logicky promítl do investičních programů. Nyní už má sbor koncepci na nákup vybavení a výstavbu zázemí zpracovanou.

Reklama

Výběr článků

Načítám