Hlavní obsah

SÚKL eviduje pět podezření na úmrtí po očkování proti koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje pět případů úmrtí lidí, u nichž je podezření, že zemřeli po očkování proti onemocnění covid-19. Podezření na nežádoucí účinky v souvislosti s vakcínou má ústav podle dat platných k 16. únoru u 729 případů, tedy zhruba dvě promile očkovaných. Mezi nejčastější příznaky patří horečka, únava, citlivost v místě vpichu či zimnice. Vyplývá to z dat, která ústav zveřejnil ve čtvrtek ráno.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Minulý týden SÚKL zaznamenal první možné úmrtí v souvislosti s očkováním. Ke čtvrtku již takových podezření eviduje pět.

„Očkování proti covidu-19 podstupuje velké množství lidí, včetně osob, které trpí závažnými zdravotními problémy či komorbiditami, tedy větším množstvím nemocí najednou. V důsledku toho se mohou vyskytnout i nahlášená podezření na nežádoucí účinky, jejichž důsledkem může být úmrtí,” uvedl SÚKL.

Díky vystrašeným seniorům by AstraZeneca mohla zbýt pro učitele

Domácí

Od startu očkování, které v České republice začalo na přelomu roku, se vyočkovalo přes půl milionu dávek. První dávku dostalo zatím 310 867 lidí, druhých dávek se podalo 189 776. Dominantně jde o látku od společností Pfizer/BioNTech, vakcínu od americké Moderny či oxffordskou AstraZeneku dostalo zatím minimum lidí.

Z tohoto počtu se podezření na nežádoucí účinky objevila ve 729 případech.

„Všechna hlášení jsou pouhými podezřeními, nikoliv prokázanými nežádoucími účinky vakcín. Mezi vakcínami a reakcemi může existovat jen časová souvislost bez jakékoliv příčinné souvislosti. Mohou být také nahlášeny nežádoucí účinky, které nejsou správně pojmenovány. Výpis tedy slouží pouze pro přehled toho, jaké reakce byly nahlášeny, nejde o statistiku skutečně prokázaných nežádoucích účinků vakcín,” uvádí na webu SÚKL.

Česko vakcíny má, ale neočkuje

Domácí

Nejčastěji zastoupenými problémy jsou tzv. celkové příznaky a reakce v místě vpichu, jde například o horečku, zimnici, únavu, slabost, pocity horka, nepříjemný pocit na hrudníku, otok obličeje či bolest v podpaží. Takových hlášení je 325.

U 179 případů se pak objevily neurologické příznaky jako bolest hlavy, mravenčení, závratě či snížená citlivost. Bolesti svalů, kloubů a dalších částí těla zaznamenalo 154 lidí.

SÚKL jednotlivé kategorie dělí podle toho, který z tělesných systémů mohla vakcína ovlivnit. Nechybějí tak například příznaky spojené s cévním, kardiovaskulárním či imunitním systémem. V případě posledního jmenovaného ústav eviduje 21 hlášení, kdy se lidem objevily různé alergické či dokonce anafylaktické reakce.

Příznaky u nakažených britskou mutací se liší

Evropa

Vakcína mohla zapůsobit i na psychiku některých lidí, konkrétně šestnácti. Ti do hlášení uvedli, že trpí neklidem, nespavostí, podrážděností či naopak apatií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám