Hlavní obsah

Nevíme, kde jsou, a nikdo nás nekontaktoval, řekl Zaorálek. Pátrání v Libanonu pokračuje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) po jednání krizového štábu kvůli zmizení pětice Čechů v Libanonu uvedl, že českou stranu zatím nikdo nekontaktoval. Bližší informace o pohřešovaných nechtěl s ohledem na jejich bezpečnost uvést.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek k pátrání po ztracených Češích v LibanonuVideo: Novinky

 
Článek

Zaorálek se odmítl vyjádřit ke spekulacím, které se v souvislosti se zmizením objevily.

„Nikdo nás nekontaktoval, ani nemáme informace o jejich pohybu, o tom, kde se v této chvíli nacházejí,“ uvedl ministr. Od libanonské strany má informace o probíhající pátrací akci. Není podle něj ani jasné, zda jsou pohřešovaní stále na území Libanonu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nebudu potvrzovat identitu, jakákoliv informace nebo spekulace by mohla ohrozit jejich bezpečnost,“ doplnil ministr.

Podle informací Práva jeli muži do země natáčet reportáž o uprchlících na libanonsko-syrských hranicích. [celá zpráva]

Objevily se rovněž spekulace, že zmizení souvisí s Libanoncem, který byl zadržen v Česku kvůli podezření z terorismu. Taxikář, který skupinu vezl a rovněž je pohřešován, by měl být jeho bratrem. [celá zpráva]

Auto, v němž jeli, se našlo asi 300 metrů od vojenského stanoviště v údolí nedaleko syrských hranic. Pátrání vyvolal otec taxikáře, jehož syn se nevrátil domů. Ve voze zůstaly osobní věci pětice mužů a místní média začala spekulovat o možném únosu.

Množství případů bude přibývat, bojí se Zaorálek

Šéf diplomacie apeloval na občany, kteří míří do rizikových oblastí, aby zvážili možná rizika. „Mám nepříjemný pocit, že množství těch případů může růst,“ dodal. Dojem mnoha Čechů, že v zahraničí jsou v bezpečí, protože nemáme minulost, za niž by nám někdo musel něco vyčítat, je iluzorní.

„I pro naše občany je situace mnohdy komplikovaná a nebezpečná,“ uzavřel Zaorálek  s tím, že další zasedání krizového štábu je naplánováno na pátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám