Hlavní obsah

Taxikář, který vezl pohřešované Čechy, je prý bratrem Libanonce zadržovaného v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Taxikář, který vezl pětici Čechů, kteří v sobotu zmizeli v Libanonu u hranic se Sýrií, je podle libanonské rozhlasové stanice Voice of Lebanon bratrem Libanonce, který byl loni v České republice zadržen pro podezření ze spolupráce s teroristy.

Foto: ČTK

Zadržovaný Libanonec Alí Fajád (na archivním snímku).

Článek

Skutečnost, že Alí Fajád, jeden z trojice Libanonců zadržených v Praze a čekajících na vydání do USA, je bratrem taxikáře Saíba Muníra Taána, podle libanonského rozhlasu potvrdili členové jeho rodiny. Padesátiletý Taán řídil automobil, z něhož pětice Čechů v údolí Bikáa na východě Libanonu zmizela.

Auto bylo nalezeno asi 300 metrů od vojenského stanoviště v údolí nedaleko syrských hranic. Pátrání vyvolal otec taxikáře, jehož syn se nevrátil domů. Ve voze zůstaly osobní věci pětice mužů a místní média začala spekulovat o možném únosu.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Místo, kde Češi zmizeli je poblíž syrské hranice

Libanonské bezpečnostní složky provádějí v oblasti rozsáhlou pátrací akci. České ministerstvo zahraničí v sobotu svolalo kvůli zmizení českých občanů krizový štáb. Odmítlo však komentovat možné příčiny zmizení Čechů i spekulace o tom, že případ může souviset právě se zadrženým Libanoncem.

Podle informací serveru An-Nahar jsou cestovatelé ve věku 32 až 55 let.

Podezření z terorismu

Spojené státy viní Alího Fajáda a jeho dva druhy Faouzi Jabera a Chálida Marabího z toho, že chtěli prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Trojice vinu i své vydání odmítá, v USA jí hrozí až doživotí.

Letos v červnu ale pražský vrchní soud zrušil rozhodnutí o přípustnosti jejich vydání do USA s odůvodněním, že Spojené státy nedaly dostatečné záruky ohledně toho, že muži nebudou ve vězení podrobeni nelidskému zacházení. Městský soud v Praze si tak bude muset od USA vyžádat upřesnění. [celá zpráva]

Jaber s Marabím pocházejí z Pobřeží slonoviny, Fajád je Libanonec s ukrajinským občanstvím. Konečný souhlas s extradicí mužů musí vyslovit český ministr spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám