Hlavní obsah

Steiner: Kauza ROP Severozápad poběží ještě několik let

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leo Steiner upozorňoval na nekalé praktiky v ROP Severozápad již před čtyřmi lety, kdy podal dvě trestní oznámení. Do celého systému viděl z pozice vysokého úředníka této instituce, ze které odešel. Podle něj systém přidělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji ovládla korupce. Za svou činnost dostal jako bojovník proti korupci například Cenu za odvahu nebo Cenu za občanskou statečnost.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý úředník ROP Severozápad Leo Steiner.

Článek

V minulých letech jste tvrdil, že na hlavní organizátory machinací s dotacemi dojde. Myslíte, že se tomu tak stalo již nyní?

Přesně tak, tvrdil jsem to. To už je finále. Dlouho to trvalo, už měl člověk osobně pochybnosti. Ale teď to vypadá, že se něco rozehraje. Jak to ale dopadne, je ve hvězdách.

Koho byste označil za hlavní organizátory korupce při rozdělování dotací? Myslíte si, že při tom politici spolupracovali bez rozdílu na stranickou příslušnost?

Rozhodně spolupráce politiků byla nutná, zejména po roce 2008, kdy se trochu změnilo rozložení politických sil. Podstatné bylo, že tam muselo být propojení na podnikatele. Pak se musely vyplatit provize a ty se vybíraly většinou u firem realizačních. Tito všichni kooperovali a bylo jedno, kdo jaký stranický dres má nebo nemá.

Myslíte, že dojde i na další obviněné?

Nedovedu si představit, že by teď, když se blíží finále, nedošlo na ty hlavní osoby v podobě (Patrika) Oulického a (Jiřího) Šulce (někdejší hejtman Ústeckého kraje, je stíhaný policií v jiné kauze – pozn. red.). Budou třešničkou na dortu. Až pak bude opravdu konec.

Cítíte zadostiučinění, že na rozsáhlá obvinění došlo až nyní, i když jste podával trestní oznámení již před lety?

Za prvé to ještě několik let poběží. To, že je někdo obviněný, ještě nic neznamená. To jsme zažili již mnohokrát. Ve své podstatě jsem neříkal nic jiného, než velká část lidí z institucí v systému věděla. Bohužel jsem se setkal s tím, že jsem pro mnohé práskačem a tím zůstanu. Většinový názor nyní je, že lež a nenávist jsou v pohodě, to se teď nosí, a kdo si nahrabal, není blbý, a kdo nekrade, okrádá rodinu.

Spolupracujete i nadále při vyšetřování s policií?

Znovu, co se otevřelo druhé trestní oznámení, které jsem podal, tak jsem se s policií několikrát sešel a vypovídal jsem i do protokolu.

Jak podle vás vlastní korupce probíhala, co ji vůbec umožnilo?

Bylo to zmáklé už od toho, kdo psal programový dokument, kdo projektoval, kdo připravoval veřejné zakázky, kdo soutěžil, až po toho, kdo hodnotil, kdo seděl na tom úřadě, kdo měl kontrolovat. Když už něco prosáklo, například drahé lavičky v jednom projektu v Ústí, tak i policie to měla ošéfované, aby to skončilo v koši.

Můžete zmínit nějaké konkrétní projekty, které byly podle vás zmanipulované?

Podpořeno bylo téměř tisíc projektů a téměř všechny větší byly cinklé. A cinklé nejenom o deset procent. Velké stavební projekty jako silnice byly někdy předražené i o padesát až osmdesát procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám