Hlavní obsah

Nesnášíte odběry z nosohltanu? Na trh míří testy ze slin nebo kloktací

Novinky, Dominika Jeřábková, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká společnost Diana Biotechnologies vyvinula PCR testy, které by měly zajistit totožnou spolehlivost jako odběry z nosohltanu. Metody odběrů ze slin, které se v lednu začnou používat v některých soukromých laboratořích, a pomocí kloktání, které budou k dispozici na trhu, by měly pomoci v boji s nemocí covid-19.

Kloktací testyVideo: Novinky

 
Článek

„U klasických PCR testů se musí nejprve izolovat virová RNA, což byl doposud nejkomplikovanější krok celé analýzy, a následně provést stanovení výsledku. Izolace RNA přitom typicky není optimalizovaná na sliny, a proto může být různá i citlivost testů. My jsme směs PCR upravili takovým způsobem, že již izolace není potřeba,“ vysvětluje výkonný ředitel společnosti Václav Navrátil.

„V tuhle chvíli to instalujeme do soukromých laboratoří. Hotovo bude v lednu. A pokud jde o veřejná odběrová místa, bude záležet na jejich flexibilitě a uznání pojišťovnami,“ doplnil.

Další dva týdny v lockdownu. Vláda prodloužila opatření

Domácí

Nové testy ze slin by podle Navrátila měly umožnit i navýšení testovacích kapacit. „Odběrové zkumavky jsou uzpůsobené pro automatizaci. To umožní každé testovací laboratoři navýšit kapacitu až na deset tisíc vzorků denně. Výsledky testů budou k dispozici v řádu několika hodin,“ uvedl Navrátil.

Zkušební kolo nové metody proběhlo v pražské Nemocnici Na Bulovce v listopadu. Přímé porovnání na vzorku pěti set náhodně vybraných dobrovolníků podle zástupců společnosti ukázalo, že testy ze slin mají nejenom citlivost srovnatelnou se standardními, ale zachytily dokonce i o několik pozitivních případů více.

Pod Bulovkou je podzemní nemocnice. Pro pacienty s covidem se však využít nemůže

Koronavirus

Kloktací test

Za posunem ve vývoji stojí tým Mariána Hajdúcha, ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Právě on byl šéf ministerské laboratorní skupiny, po neshodách z jejího čela v listopadu odešel.

Pro usnadnění odběru vzorků u onkologických pacientů trpících problémy se sliznicí byl na Univerzitě však nejprve vyvíjen test, který využívá kloktání.

Očkovací centra jako v Německu nepotřebujeme, řekl Blatný

Domácí

Také tato metoda je pro mnohé pacienty výrazně příjemnější, místo běžného výtěru z nosohltanu totiž stačí vykloktat si ústa vodou a poté ji vyplivnout do připraveného kalíšku se stabilizačním práškem. V laboratořích se vzorek vyšetří  opět metodou PCR.

Tuto odběrovou sadu si budou moci lidé od příštího týdne zakoupit zhruba za 200 korun v lékárnách. Objednání sady i s následným transportem a vyšetřením vzorku v laboratoři vyjde zájemce na 500 korun pro lidi s žádankou a 1300 korun pro samoplátce.

Antigenní testy: rychlé, ale méně spolehlivé

Pokud jde o antigenní testy, které si lidé zakupují pro samotestování nyní, Navrátil odmítá, že by platilo, že jsou stejně spolehlivé jako PCR, jak se v poslední době často uvádí. „Jejich citlivost je nižší alespoň o třicet procent. Na druhou stranu jsou užitečné ve chvíli, kdy je epidemie rozjetá, abychom oddělili závažné případy. K tomu fungují perfektně,“ míní.

Situace není dobrá, říká Hamáček

Koronavirus

Zároveň však podotkl, že antigenní test neodhalí koronavirus dříve než čtyři dny od nákazy, zatímco PCR již za dva dny. „Takže například pokud budete testovat ve firmě, odchytnete pouze aktuálně nemocné. Naopak s PCR testem máte šanci, že odhalíte lidi s covid-19 mnohem dříve, než někoho nakazí,“ řekl Novinkám.

Zdůrazňoval však, že se musí podle doporučení provádět výhradně odběrem z nosohltanu, ze slin jsou podle něj prakticky neúčinné.

Nižší citlivost antigenních testů navíc potvrdila i nedávná studie týmu pracovníků Ústavu lékařské mikrobiologie 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a pražské Fakultní nemocnice v Motole, jenž uvádí, že antigenní testy neodhalí covid-19 asi u třetiny nakažených a nemoc nepotvrdily ani u lidí s příznaky.

Vytváříte nové disidenty, virový protektorát, burácel Landa k poslancům

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám