Hlavní obsah

Neobsazených bytů skokově přibylo

Právo, gin, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střídání nájemníků a s tím související neobsazenost nájemních bytů je v letošním roce až dvojnásobně častější než loni. Způsobil to výpadek krátko­dobých pronájmů v důsledku úbytku turistů, ale i zahraničních pracovníků, a to především v hlavním městě Praze.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Osmatřicetiletý Michal osm let bydlel ve dvoupokojovém nájemním bytě v centru Prahy. Je malíř, a tak druhý pokoj využíval jako ateliér, který si tak nemusel pronajímat na jiném místě.

Stylový pětipatrový dům kousek od Národního divadla vlastní soukromá společnost, která před dvěma lety Michalovi oznámila, že mu zvyšuje měsíční nájem o pět tisíc korun. Ceny tehdy rostly, poptávka po bytech byla vysoká, a tak se Michal musel odstěhovat, nemohl si dovolit připlatit tolik.

„A pak dům i celá naše ulice se až k neuvěření za pár měsíců proměnily s tím, jak se čím dál víc bytů přeorientovalo na krátkodobé pronájmy pro cizince, co si přijížděli do Prahy užít. Byl to tady samý turista, dosud klidná ulice byla celou noc na nohou. O patro výš co chvíli pořádali uprostřed noci večírek. Domem procházely desítky lidí, kteří přijeli na dva, tři dny a zase mizeli,“ líčí Michal důvody, proč se rozhodl pro změnu a už rok bydlí jinde.

Češi si půjčují na bydlení nejvíc v historii

Finance

Mezitím udeřila pandemie, turisté přestali jezdit a pronajímatelé jsou bez klientely. Podepsalo se to i na domě, kde dříve žil Michal. „Před pár dny jsem se tam zašel podívat a nevěřil jsem svým očím. Je prakticky prázdný, starousedlíci jsou pryč a nikdo jiný nepřijíždí,“ popsal Právu Michal.

Jen v přízemí zůstala někdejší provozovna a v patře bydlí starší manželé. Jsou jediní, kdo mají štítek na poštovní schránce, ty zbylé jsou holé. „A ti manželé tam taky končí, dali výpověď k 31. prosinci. Jdou prý někam na Letnou, kde to budou mít levnější. Honba za penězi za každou cenu úplně zničila ducha toho místa. Nejdříve se z něj stávalo malé peklo na zemi, teď jako by se v něm život zastavil,“ dodal Michal.

Méně lidí v práci a také studentů

Podle statistik společnos­ti GarantovanyNajem.cz činí aktuální míra neobsazenosti nájemních bytů na trhu zhruba 16 až 20 procent oproti standardním 8 až 10 procentům.

Jedná se především o Prahu. „Nejvíce volných bytů je v Praze 1 a 2, kde se majitelé orientovali na krátkodobé pronájmy a v současné době se snaží byty obsadit dlouhodobými nájemníky. Kromě výpadků pronájmů typu Airbnb ale hraje velkou roli i výrazně snížená mobilita za prací během pandemie a také menší počet studentů v univerzitních městech,“ řekl Právu provozní ředitel realitní společnosti Century 21 Tomáš Jelínek.

Baugruppe v Praze. Město začne podporovat družstevní bydlení, poskytne levně pozemky

Ekonomika

„V regionech, které nejsou tolik turisticky exponované a nenachází se tam velké množství bytů ke krátkodobým pronájmům, je situace stabilnější. Třeba v Ostravě a Moravskoslezském kraji je o nájemní bydlení velký zájem,“ dodal.

Větší fluktuaci na trhu s nájemním bydlením pozoruje i společnost Maxima Reality. Podle jejího ředitele Vladimíra Zuzáka to zejména v hlavním městě způsobilo pokles cen.

„Prázdné byty po turistech a cizincích šly do nabídky na dlouhodobý pronájem, což přineslo snížení cen nájmů v centru Prahy. Toho zase využili hlavně někteří nezadaní nebo mladé páry, kterým nevadí se často stěhovat, a přestěhovali se dočasně, dokud to ceny dovolují, z okraje do centra města. To zase uvolnilo byty na sídlištích,“ potvrdil Zuzák.

Byty po zkrachovalém H-Systemu jdou do prodeje

Domácí

„Tímto dominovým efektem zaprvé klesla cena nájemného plošně v Praze o 10 až 15 procent, ale taky to znamená celkově větší fluktuaci nájemníků a více bytů k pronájmu na realitních serverech,“ doplnil.

Podle Tomáše Jelínka v celé Praze poklesly ceny meziročně o sedm procent, v centru Prahy však o 19 a v některých případech i o 30 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám