Hlavní obsah

Baugruppe v Praze. Město začne podporovat družstevní bydlení, poskytne levně pozemky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha poskytne za výhodných podmínek bytovým družstvům a občanským spolkům pozemky pro výstavbu bytových domů. Pravidla podpory v noci na pátek schválili zastupitelé. O družstevní bydlení se v minulosti vedly v koalici spory, v létě je Praha sobě a Piráti na radě dvakrát schválit odmítli. Na zasedání, které trvalo od čtvrtečního do pátečního rána, schválilo zastupitelstvo i dotaci po Muzeum paměti XX. století.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Podpora družstevního a spolkového bydlení počítá s tím, že by město poskytlo svůj pozemek pro stavbu bytového domu prostřednictvím takzvaného práva stavby až na 99 let. Na pozemku by poté stavěla buď družstva založená magistrátem spolu se soukromým partnerem, nebo zvláštní občanské spolky pro stavbu, inspirované německými baugruppe. Pozemek v obou případech subjekty od magistrátu koupí až po splacení samotného domu.

Výhodou má být podle vedení města to, že družstva i spolky organizované majiteli budoucího domu ušetří marži, kterou by lidé zaplatili developerské firmě. Do splacení domu se navíc cena sníží o hodnotu pozemku. Celkově tak má pořizovací cena bytů klesnout až o třetinu. Město za poskytnutí pozemku získá právo na užívání části bytů v domě, které může využít pro ubytování zástupců potřebných profesí, jako jsou zdravotníci, učitelé, hasiči nebo policisté.

Byty v Česku zdražily o desetinu, metr čtvereční v Praze stojí 88 700 korun

Ekonomika

Náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) uvedl, že oba projekty jsou sice podobné, ale jsou určeny pro trochu jinou cílovou skupinu. Předseda výboru pro bydlení Petr Zelenka (Praha sobě) doplnil, že v případě spolkového bydlení se počítá spíše s menšími domy do 20 bytů. Forma spolku podle něj zároveň umožňuje nastavit pružnější pravidla pro možnost opuštění spolku, pokud si to životní situace členů vyžádá.

Nyní město vytipuje vhodné pozemky pro první podobné projekty ve spolupráci s nedávno založenou Pražskou developerskou společností. Radní Hana Marvanová (za STAN) dříve uvedla, že o projekty družstevního bydlení již projevily zájem městské části, konkrétně Praha 11, Praha 13, Praha 8 a Praha 12.

Spory o ceny pozemků

Podporu družstevního bydlení se Marvanová pokoušela prosadit delší dobu. Praha sobě a Piráti kritizovali, že po splacení dluhu by si družstvo mělo od města odkoupit pozemek za odhadní cenu. Magistrát by podle nich měl mít bytovou politiku nastavenou udržitelně, aby bylo možné z peněz získaných prodejem financovat další obdobné projekty. Tento problém má řešit roční platba do fondu rozvoje dostupného bydlení, se kterou se počítá u družstev i spolků.

Nižším cenám bytů brání levné hypotéky

Finance

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí a vysokými cenami bydlení, které činí vlastní byty nedostupné i pro střední třídu. Pole poradenské firmy Deloitte činila na konci října průměrná cena u nových bytů 118 200 korun za metr čtvereční. Za rok stoupla o sedm procent

Peníze po Muzeum paměti XX. století

Zastupitelé také rozhodli, že Praha přispěje svému Muzeu paměti XX. století za letošní rok na provoz 9,2 milionu korun. Vzhledem k formě dotace bude muset muzeum náklady magistrátu vyúčtovat, a to do konce března příštího roku.

Dosud byla podle schváleného dokumentu činnost muzea financována zejména ze základního jmění ve výši deseti milionů korun, které na účet instituce vložilo hlavní město. Muzeum má podle schváleného dokumentu nyní devět stálých a osm externích pracovníků.

Kandidáti na primátora Prahy podporují vznik muzea totalitních režimů

Domácí

Založení muzea schválili pražští zastupitelé loni v září. Formálně vzniklo k 17. listopadu 2019 ke 30. výročí sametové revoluce, v letošním roce pak začalo pořádat akce a výstavy. Jako dočasné sídlo muzea vedení města zvolilo Dům pážat na Hradčanech. V rozpočtu na letošek byla pro financování muzea určena částka 15 milionů korun, z ní pochází i v pátek schválená dotace.

Reklama

Výběr článků

Načítám