Hlavní obsah

Nemožnost volit v zahraničí není důvod pro zneplatnění eurovoleb, rozhodl soud

Skutečnost, že čeští občané nemohou při volbách do Evropského parlamentu volit v zahraničí, neodporuje tuzemskému ani mezinárodnímu právu. Konstatoval to Nejvyšší správní soud (NSS), který se zabýval stížností voliče, který v době voleb byl na stáži v Bruselu a nemohl tam volit. Jeho návrh na zneplatnění voleb soud odmítl. Stejně dopadly i další stížnosti, které NSS zveřejnil na úřední desce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Zatímco ve sněmovních či prezidentských volbách mohou Češi žijící v zahraničí volit na ambasádách, v eurovolbách taková možnost není. Lze volit buď v Česku, anebo po splnění lokálních podmínek odevzdat hlas v jiném členském státu EU, ovšem pro tamější kandidáty.

NSS na základě voličovy stížnosti uznal, že zákon jednoduchou volbu ze zahraniční neumožňuje, případná změna je však spíše otázkou pro zákonodárce. Z ústavního pořádku, mezinárodního ani unijního práva nelze podle NSS vyvodit povinnost státu zajistit možnost hlasování ve volbách do europarlamentu ze zahraničí. Takovou možnost nemají ani Irové, Malťané a Slováci.

„Jakkoliv NSS souhlasí s navrhovatelem, že se jedná o určité omezení způsobu výkonu aktivního volebního práva, jehož odstranění by bylo po vzoru úprav v jiných členských státech Unie vhodné, nejde o zásah do samotné podstaty volebního práva v intenzitě protiústavnosti,“ stojí v rozhodnutí NSS.

NSS obdržel po volbách do europarlamentu 17 stížností, o jednu víc než před pěti lety. K rozhodnutí zbývají ještě tři. V úterý senát odmítl či zamítl celkem sedm stížností, hlavně kvůli formálním nedostatkům a neurčitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám