Hlavní obsah

Nemocnice na Vinohradech má přístroje, díky kterým lidé nemusí hned na ventilaci

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady investovali do nákupu speciálních přístrojů pro vysokoprůtokovou aplikaci kyslíku (high flow nasal oxygenation – HFNO), které významně oddalují nutnost použití umělé plicní ventilace. Snižuje se tak riziko závažných komplikací pro pacienta s covid-19. Investice do stovky přístrojů stála nemocnici 180 milionů korun. Jak fungují, uvidíte v reportáži.

Nemocnice na Vinohradech nakoupila speciální přístroje oddalující nutnost připojení pacienta na plicní ventilaci. Stály 180 milionů korunVideo: Novinky

 
Článek

Při napojení na plicní ventilaci musí být pacient uspán a zrelaxován. U HFNO je pacient zcela při vědomí, ale přitom dostává velké množství kyslíku do plic oproti klasickému podávání kyslíku pomocí takzvaných brýlí, tedy trubičkami do nosu.

Izraelská nemocnice objednala navzdory obavám ruskou vakcínu proti covidu-19

Koronavirus

„Těmito trubičkami v nose se jede asi tak 15 litrů za minutu, u HFNO můžete jet mezi 50 až 60 litry za minutu, takže ten mrtvý prostor, který je v plicích, je ventilován kyslíkem, a tudíž se i ta částečně poškozená plicní tkáň dá mnohem více využít,“ vysvětlil Novinkám ředitel nemocnice Petr Arenberger.

Momentálně je na přístrojích vysokoprůtokové kyslíkové terapie 28 pacientů. Nemocnice jich měla patnáct a koupila dalších sto. Své využití ale najdou i po odeznění pandemie koronaviru.

Foto: Novinky

Zdravotníci trénují nové přístroje na speciální figuríně.

„Ta možnost dávat toto komfortní okysličování je určitě výhodná i v běžném provozu,“ dodal ředitel s tím, že umělá plicní ventilace je velkou zátěží pro poškozené plíce, a právě nové přístroje umožňují více pacientům přežít podávání kyslíku, které by jim jinak mohlo i částečně ubližovat.

Zdravotníci si přístroj zkouší na speciální figuríně, která dokáže věrně imitovat životní funkce - dokáže dýchat, mrkat, vydávat zvuky, jako třeba kašlat, což je u covidových pacientů reálné.

Stres a neustálý dohled. Příbramský lékař popsal péči o pacienty s vážným průběhem

Koronavirus

„Zdravotníci mají pocit, že jsou u reálného pacienta, správně mu nastaví kyslíkovou terapii a na monitoru vitálních funkcí můžou vidět, že jejich terapie vedla ke zlepšení, čili zlepší se jim vitální parametry pacienta,“ vysvětlil Michael Stern, primář kliniky anestezie a resuscitace FNKV.

S covidovými pacienty pomáhá více než 150 mediků a dobrovolníků a také specializovaný tým sester a lékařů.

Reklama

Výběr článků

Načítám