Hlavní obsah

Nemocnice máme přetížené, rozhodnutí může být fatální, říká karlovarský hejtman

Novinky, kov

Hejtmani budou chtít v pátek jednat s vládou o tom, jaké má kabinet nástroje k boji proti pandemii koronaviru po skončení nouzového stavu. O jeho neprodloužení rozhodla ve čtvrtek Sněmovna, vyprší v neděli. Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) varoval, že rozhodnutí poslanců může na kraje tvrdě dopadnout.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN)

Článek

„Rozhodnutí poslanců o neprodloužení nouzového stavu může mít v tuto chvíli fatální dopad nejen na náš kraj. Nemocnice jsou zcela zaplněné, zdravotníci přetížení,“ napsal Kulhánek Právu v SMS.

Karlovarský kraj patří aktuálně k nejpostiženějším regionům z hlediska epidemie. Vláda nově rozhodla o omezení pohybu ve dvou tamních okresech - Cheb a Sokolov, totéž platí ještě pro Trutnovsko na severu Čech. Lidé, kteří tam bydlí, nebudou moci až na výjimky region opustit a ostatní do něj nebudou moci přijet, opatření má ale platit právě do konce nouzového stavu.

Někteří hejtmani včetně Kulhánka už avizovali, že by mohly v krajích vyhlásit stav nebezpečí. „Jednat o tom bude krajský krizový štáb během pátečního odpoledne,“ poznamenal Kulhánek.

Hejtman Netolický chce žádat vládu, ať vyhlásí nouzový stav znovu

Domácí

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je z vládní ČSSD, ve čtvrtek uvedl, že chce požádat vládu, aby vyhlásila nouzový stav znovu.

„Pokud vláda nebude konat do nedělních 18 hodin, pak budeme nuceni od pondělí 15. února stav nebezpečí vyhlásit, i když míra efektivity bude nesrovnatelně menší,” uvedl Netolický.

Kraje se obávají, že po nedělní půlnoci může nastat nekontrolované rozvolnění všech opatření, které nevyhnutelně povede k prudkému nárůstu počtu nakažených a přehlcení zdravotnického systému.

Hamáček: Pokud skončí nouzový stav, otevřou se obchody

Domácí

„Je důležité si uvědomit, že nouzový stav je jen rámec pro to, abychom i my, jako kraje, měli nástroje pro boj s pandemií. Je škoda, že řada opatření vlády nedávala lidem smysl a obětním beránkem se tak stal právě nouzový stav,“ uvedl předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

„Jednoznačně jsme se s ostatními hejtmany shodli na tom, že musíme jako asociace rozpoutat debatu, abychom zjistili, jak chce vláda řídit stát a bojovat proti pandemii bez nouzového stavu,“ uzavřel Kuba.

Reklama

Výběr článků

Načítám