Hlavní obsah

Nemakáme, projídáme, zkritizovala TOP 09 rozpočet. Chce osekat 20 miliard

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako nezodpovědný označila opoziční TOP 09 vládní návrh státního rozpočtu na rok 2016. Ve Sněmovně navrhne vrátit rozpočet kabinetu k přepracování, požaduje snížit deficit o dvacet miliard. Místopředseda strany Miroslav Kalousek to řekl novinářům v rámci prezentace s podtitulem Nemakáme, projídáme. Vládní návrh počítá příští rok se sedmdesátimiliardovým schodkem.

Foto: Petr Horník, Právo

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Místo toho, aby vláda využila dodatečných příjmů vytvářených růstem ekonomiky na výraznější snížení deficitu, doslova jej projídá,“ pustil se do rozpočtu místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Miroslav Kalousek.

Prioritou vlády je podle něj zvýšení počtu státních úředníků a jejich platů. „Pan ministr chce nabrat přes šest set nových pracovníků. Na personálních nákladech to bude dělat přes miliardu korun – jen na ministerstvu financí,“ upozornil Kalousek.

„Babiš sobě”

Další prioritu vidí exministr financí v položce neinvestiční výdaje podnikatelským subjektům. „Běžně se jí v odborné veřejnosti říká Babiš sobě,“ podotkl Kalousek.

Neinvestiční dotace podnikatelům podle něj od roku 2013 vzrostly o sedmnáct miliard.

„Výší deficitu i skutečnými prioritami vlády se jedná o mimořádně neodpovědný rozpočet. Ministrovi financí je to zjevně jedno, pokud jsou v rozpočtu dostatečně zohledněny podnikatelské zájmy Agrofertu,“ přidal se s kritikou František Laudát (TOP 09). Narážel tím na skupinu Agrofert, která patří ministru financí Andreji Babišovi (ANO).

Babiš: Kalousek zadlužil zemi o 668 miliard

Nízké jsou naopak podle exministra financí Kalouska výdaje na investice. „Za naší vlády (pravicový kabinet Petra Nečase (ODS), ve které byl Kalousek ministrem financí – pozn. red.) byla ekonomika v recesi, a přesto jsme v rozpočtu dokázali najít více peněz na investice než současná vláda,“ uvedl Kalousek.

Ministr financí  Babiš odmítá na kritiku Kalouska reagovat. „Nesmysly Kalouska, ministra, který zadlužil naši zemi za svého působení o 668 miliard, nebudu komentovat,“ sdělil Novinkám Babiš.

O dvacet miliard nižší deficit

Poslanci TOP 09 ve středu, kdy se bude návrh ve Sněmovně projednávat v úvodním kole, navrhnou vrátit rozpočet vládě k přepracování. Kabinet by měl podle Kalouska snížit deficit minimálně o dvacet miliard.

Vláda plánuje rozpočet se schodkem 70 miliard korun, o 30 miliard nižší než na letošní rok. Včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů by měly činit výdaje rozpočtu v příštím roce 1,249 biliónu a příjmy 1,179 biliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám