Hlavní obsah

Nekompletní, bez úcty k právu, rozhazovačná. Opozice kritizuje novou vládu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nově jmenovaná vláda Andreje Babiše (ANO) nenachází u opozice vlídné přijetí, ODS vyzývá demokratické strany, ať kabinetu nevyslovují důvěru, protože jde o vládu s problematickým personálním složením, která nebude respektovat právní řád. Podle místopředsedy lidovců Jana Bartoška bude nová vláda i tak lepší než ta, která vládla dosud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala po schůzce s prezidentem republiky

Článek

„Vláda je nekompletní, má problematické personální složení a hlavní kvalifikací účasti v nové vládě je loajalita k Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi,” kritizoval novou vládu předseda ODS Petr Fiala. Problematické jsou podle něj především posty ministra dopravy Dana Ťoka a ministryně spravedlnosti Taťány Malé.

„Takové vládě by podle nás neměly vyslovit důvěru ani ostatní demokratické strany,” dodal Fiala s tím, že ODS tak určitě neučiní.

Nově jmenovaný kabinet nešetří ani menší opoziční strany. „Bude to zjevně vláda rozpočtové neodpovědnosti, protože na příští tři roky plánuje vysoké deficity i v průběhu růstu. Vláda bez respektu k právnímu státu. To vidíme například na zdanění církevních restitucí,” komentoval vznik vlády předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Starostové i lidovci připomínají, že po osmi měsících je již na čase, aby v ČR byla funkční vláda, menšinový kabinet Andreje Babiše ovšem nepodpoří. „V posledních měsících jsme svědky čirého politikaření a politického vydírání, do kterého se zapojují i komunisté bažící po moci. Nutno říci, že ani prezident republiky k tomu moc nepřispívá,“ řekl předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

V den výročí popravy Milady Horákové

Většina politiků opět připomněla i symboliku data jmenování vlády, protože 27. června před 68 lety komunisté popravili Miladu Horákovou. A nyní - poprvé od sametové revoluce - se komunisté v podobě tolerance vlády opět dostávají k moci.

„Považuji to za špatný vtip a urážku všech obětí komunistického režimu. Pokud budeme na tragické chvíle naší historie zapomínat nebo je relativizovat, budeme odsouzeni je prožít znovu,” reagoval na jmenování nové vlády předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

ODS se ptá, proč ČSSD tak spěchala a netlačila na jiné datum. „Divím se ČSSD, že s tím něco neudělala, že se tak třesou na vládní křesla a že jsou přiraveni ke jmenování vlády v takto nevhodný termín,” doplnil Fiala.

Lidovci končící vládě vystavili vysvědčení. Podle nich si vedla vláda na výbornou především v omezování veřejnoprávních médií, v uplatňování normalizačních praktik nebo v poddajném chování k prezidentovi.

„Myslíme si, že to, co nás čeká, bude určitě lepší než to, co jsme zažívali doteď,” uvedl k nové vládě předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Novinkám ale později doplnil, že jeho poznámka byla spíše ironická.

Piráti mají za to, že končící vláda nic pozitivního nepřinesla. „Kromě personálních čistek nepřinesla vůbec nic nového. Přišli s novinkou zamítnout dobrý návrh z opozice a chvilku poté přijít s vlastním, velmi podobným návrhem,” komentoval vládu místopředseda Pirátů Radek Holomčík.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše Babiš selhal, když nedokázal vyjednat vládu bez komunistů. „To jasně svědčí o tom, že není dobrý manažer, jak neustále tvrdí. A tak tu budeme mít poprvé v moderní historii vládu, jejíž součástí bude i komunistická strana. A jak si chce premiér Babiš jejich hlasy získat? Ne jednáním o programu, ale přidělováním trafik v přímém přenosu,” uvedl Bartoš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám