Hlavní obsah

Někdejší studenti zopakovali v Olomouci revoluční okupaci filozofické fakulty

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oloumouc

Na Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci se v neděli vrátila na jeden den atmosféra, jaká tu panovala ve druhé polovině listopadu 1989. Někdejší, nyní už o třicet let starší studenti tu k výročí sametové revoluce zopakovali okupační stávku, jednu z klíčových olomouckých událostí revolučního listopadu 1989.

Na Filozofickou fakultu v Olomouci se na jeden den vrátil listopad roku 1989Video: Miroslav Hradil, Právo

 
Článek

Fakulta se vrátila do 22. listopadu 1989, kdy zde byla stávka vyhlášena. Trvala do 3. ledna 1990 a během 44 dnů se tehdejší studenti proměnili v písaře, tiskaře či cestovatele, kteří s plakáty a letáky objížděli střední a severní Moravu.

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

„Říká se, že Hollywood vymyslel flashback. Já si myslím, že tady toto je fantastický flashback politický a společenský. Všichni se koukají na to, jak vypadali před 30 lety, jsou nadšení, jak vypadají teď. Samozřejmě, že to iniciuje řadu pocitů, emocí. Bohužel naše společnost je daleko více o emocích a pocitech než o faktech,“ uvedl při zahájení připomínky okupační stávky první polistopadový rektor Univerzity Palackého Josef Jařab.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Některé z aktivit někdejších stávkujících studentů si mohli lidé v prostorách olomoucké filozofické fakulty vyzkoušet.

Jednodenní akcí plnou vzpomínek chtěli organizátoři, někdejší členové stávkového výboru, umožnit veřejnosti nahlédnout do tehdejšího centra dění. „Chtěli jsme výročí oslavit se všemi, kteří se tehdejšího dění účastnili a zároveň jsme pozvali i ty nejmladší, aby se podívali a prakticky si vyzkoušeli, co všechno bylo potřeba dělat,“ uvedl hlavní organizátor akce Martin Štainer, který byl před třiceti lety členem stávkového výboru studentů.

Někdejší studenti ukázali, že toho před třiceti lety stíhali hodně. Na vzpomínkové akci znovu otevřeli i pracoviště fungující za revoluce v prostorách fakulty. Příchozí mohli spatřit třeba telefonní spojovnu, tiskárnu, pracoviště malování plakátů, písárnu, redakci časopisu Přetlak, který tehdy studenti vydávali, ale mj. i stávkovou kuchyni. Nechyběl tak třeba ani sametový guláš.

K vidění byly i dobové relikvie, jako staré magnetofony, škodovky a žigulíky. Ve třech místnostech se promítaly dokumentární filmy. Na chodbách a v místnostech fakulty bylo instalováno zhruba 1200 dobových snímků.

„Patří jim můj obdiv,“ řekla na adresu někdejších stávkujících studentů při odchodu z fakulty čtyřicetiletá Jana z Olomouce, která na okupační stávku zavítala i se svým třináctiletým synem.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Někdejší studenti ukázali, kolik toho během stávky stíhali.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci si mohli vyzkoušet například malování plakátů.

Součástí programu bylo mj. i poděkování kantorům, kteří studenty podporovali hned od prvních dní, přičemž si byli vědomi toho, že mohou přijít o práci a skončit ve vězení. „Vytvořili jsme seznam 42 osobností, patnáct z nich už bohužel není mezi námi,“ podotkl Štainer. Na nádvoří fakulty mohli příchozí spatřit záznam koncertu legendárního zpěváka Karla Kryla, který po návratu z exilu vystoupil v hale Univerzity Palackého.

Studenti na Albertově vypískali rektora Zimu. Ten jim poděkoval

Domácí

Akce podle Štainera měla být nejen vzpomínkou určenou pro nejširší veřejnost. „Chceme, aby si lidé lépe uvědomili význam demokracie a svobody. Proto jsme také chtěli touto akcí podpořit protestující studenty v Hongkongu,“ doplnil Štainer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám