Hlavní obsah

Nejvíce peněz loni prolétal premiér Topolánek

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O zahraničně politické aktivitě českých představitelů vypovídají i náklady na jejich cesty. Prezident, předseda vlády, vicepremiér pro evropské záležitosti a šéf české diplomacie loni služebně vyjeli do ciziny celkem stokrát.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Premiér Mirek Topolánek letěl například za vojáky do Afghánistánu

Článek

V rozpočtu na ně vláda vyčlenila 60 miliónů korun. Proti minulým letům je to méně, přesto to přesahuje částku, kterou procestuje za rok celý 281hlavý parlament, jehož náklady jdou z jiných rozpočtových kapitol.

Ze čtveřice vrcholných představitelů – Václav Klaus, Mirek Topolánek, Alexandr Vondra a Karel Schwarzenberg – byl loni nejdražším cestovatelem premiér. Jeho cesty spolykaly polovinu celé sumy. Absolvoval nejvíce cest, kde plánované náklady převýšily milión korun.

Pravidelnou zprávu o čerpání peněz na zahraniční cesty předkládá vládě vždy v únoru ministr zahraničí.

Kolik nakonec stát za pobyty zaplatí, se ukáže až po vyúčtování všech faktur. Část jich ministerstvu zahraničí dochází se zpožděním, mnohdy i následující rok.

Tak tomu bylo i v případě kritizované Topolánkovy cesty do Bulharska, při níž si premiér odskočil zalyžovat do rakouského Innsbrucku. Byť se cesta uskutečnila již v listopadu 2007, ještě loni proplácelo ministerstvo účet ve výši 123 397 korun.

Klaus přibrzdil

Na rozdíl od minulých let nejméně spolykaly cesty prezidenta Václava Klause. Náklady na jeho zahraniční pobyty loni lehce přesáhly šest miliónů korun.

Byly mezi nimi pouze tři cesty, na které se vynaloží přes milión korun: tři dny v Egyptě vyjdou na 1,1 miliónu a dva dny v Srbsku na 1,5 miliónu.

Z vládou schválených čtrnácti prezidentových výjezdů pouze dva další měly přesáhnout půlmiliónovou částku a také se zatím do nich prezidentské delegace vešly. Výjimkou je třídenní cesta do Rumunska, kde se počítalo s 500 tisíci, ministerstvo zahraničí však již muselo proplatit faktury za 1,5 miliónu.

Nejnákladnější cestou byl třímiliónový šestidenní pobyt předsedy vlády a jeho doprovodu, jehož počet nesměl podle usnesení vlády přesáhnout 40 lidí, v Latinské Americe a Karibiku, na Kapverdských ostrovech a v Mali.

O dvě stě tisíc korun méně má stát stejně dlouhá premiérova mise do Jemenu, Vietnamu a Spojených arabských emirátů. Vláda schválila tuto cestu s tím, že Topolánek si může na cestu vzít maximálně dvacetičlennou skupinu.

Přes dva milióny korun vyšla státní kasu i další premiérova cesta – sedmidenní mise do USA a Kanady na přelomu loňského ledna a února. Přes milión se přehouply plánované náklady na dalších jedenáct premiérových výjezdů. Jsou mezi nimi jednodenní cesta do Španělska či dvoudenní pobyt na Ukrajině nebo v Turecku.

Doprovodu přibývá

Skromnější náklady vykazuje vicepremiér Vondra, který měl loni na svém kontě pouze tři miliónové akce – jejich cílem byly USA, Kanada a Čína. Je to dáno především tím, že jeho na cesty doprovází oproti premiérovi mnohem méně lidí. V součtu procestoval kolem deseti miliónů korun převážně po Evropě.

Evropa byla nejčastější destinací i u ministra zahraničí, jehož cesty vyšly zhruba jako vicepremiéra. Přes milión stál jeden ze Schwarzenbergových jednodenních pobytů v Bruselu.

Pravidla pro vrcholné návštěvy platí již devět let. Každou cestu čtyř vrcholných politiků musí schválit vláda, která tím odsouhlasí i způsob jejího financování.

Součástí usnesení o cestě je i stanovení počtu členů oficiální delegace a doprovodu. Prezident si může za státní peníze vzít až sedmnáct osob, premiér dvanáct. Premiérův doprovod ale někdy čítá víc lidí.

Například tomu tak bylo při cestě do Jižní Ameriky, do Bruselu s ním jezdívá třicetihlavý doprovod, na asijskou cestu ho mohlo doprovodit dvacet lidí. Zvýšení počtu se týká případů, kdy politika doprovází jeho manželka, kdy jede s premiérem i vicepremiér, nebo kdy jde o cestu do více států. Podnikatelé si na cesty s politiky připlácejí sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám