Hlavní obsah

Největší sympatie mají Češi ke Slovensku, Rakousku, Švédsku a Itálii

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsympatičtějšími zeměmi jsou z pohledu Čechů vedle tradičního Slovenska rovněž Rakousko, Švédsko a Itálie. Na opačném konci žebříčku se podle průzkumu CVVM umístily Sýrie, Írán, Afghánistán a Irák.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Sympatie k vybraným zemím v roce 2019

Článek

Sympatie k východním sousedům ze Slovenska vyjádřilo 86 procent respondentů. Rakousko pozitivně vnímají tři čtvrtiny (74 procent) dotázaných, Švédsko a Itálii shodně 68 procent. První pětici uzavírá Francie, kterou kladně hodnotilo 65 procent respondentů.

Nadpoloviční většina lidí rovněž pozitivně vnímá Velkou Británii (63 procent), Řecko a Maďarsko (shodně 58 procent), Polsko (55 procent) a Japonsko (53 procent).

Ze světových velmocí hodnotí kladně USA a Německo shodně 48 procent lidí, Rusko 21 procent a Čínu 16 procent dotázaných.

Nejlepší vztah mají Češi ke Slovensku a Rakousku

Domácí

Jednociferné sympatie v očích Čechů oproti tomu vykazují Palestina (8 procent), Sýrie, Irák a Afghánistán (shodně 5 procent) a Írán (4 procenta).

Oproti poslednímu šetření z roku 2017 si nejvíce polepšilo Řecko (o 15 procentních bodů), Maďarsko (o 13 procentních bodů) a Itálie s Polskem (shodně o 10 procentních bodů).

„Žádná ze sledovaných zemí nezaznamenala statisticky významný pokles sympatií. Obecně můžeme konstatovat, že aktuální sympatie se u většiny sledovaných zemí po poklesu v předchozím výzkumu vrátily či mírně převýšily úroveň z listopadu 2016,” uvedla agentura.

Průzkum proběhl od 2. do 15. listopadu a zapojilo se do něj 1015 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám