Hlavní obsah

Největší podporu z prezidentských kandidátů má Zeman, na záda mu dýchá Drahoš

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Favoritem prezidentských voleb je prozatím prezident Miloš Zeman. V průzkumu STEM/MARK, který zkoumal potenciální podporu jednotlivým kandidátům (proto součet přesahuje sto procent), ho podporuje 45 procent voličů. Podpora Jiřího Drahoše dosahuje 40 procent a Michala Horáčka 30 procent. Zeman i Horáček jsou zároveň pro 53, respektive 52 procent voličů, kteří je znají, nepřijatelní. Drahoše odmítá 21 procent lidí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ještě kontroverzněji je vnímán Mirek Topolánek, který se do boje o Hrad zapojil krátce před uzavřením přihlášek. Jeho kandidaturu odmítá 79 procent těch, kteří jej znají.

Zemana podle průzkumu preferují voliči nad 60 let a nižšího vzdělání. Má podporu ve všech krajích s výjimkou metropole. Drahoše preferují lidé s vysokoškolským vzděláním, obyvatelé Prahy a Středočeského kraje a ti, kteří v minulých prezidentských volbách podpořili Karla Schwarzenberga. Horáček boduje rovněž u bývalých voličů Schwarzenberga a dále u žen a lidí mezi 30 a 44 lety.

Volba prezidenta 2018

Agentura zjišťovala rovněž „hypotetickou” druhou volbu, tedy to, komu by lidé zvažovali dát svůj hlas. „Ukázalo se, že většina příznivců současného prezidenta nemá v oblibě žádného z dalších kandidátů. Naopak fandové Jiřího Drahoše ve větší míře podporují i Michala Horáčka a naopak. Souvisí to patrně s podobnou strukturou jejich voličské základny,” konstatovala agentura.

Míra podpory kandidátů na prezidenta (v procentech)
AnoNeNezná
Miloš Zeman45532
Jiří Drahoš402138
Michal Horáček325216
Pavel Fischer162659
Mirek Topolánek12799
Vratislav Kulhánek122266
Marek Hilšer121474
Jiří Hynek3988
zdroj: STEM/MARK

Zemana respondenti vnímají jako zkušeného a srozumitelného pro lidi. Postrádají u něj naopak reprezentativnost a energičnost. Reprezentativnost podle dotazovaných nechybí Drahošovi, Horáček je podle nich naopak nejvíce energický.

„Při hodnocení jednotlivých prezidentských charakteristik dopadl celkově nejlépe Jiří Drahoš, naopak nejhůře byl hodnocen Mirek Topolánek (nejvíce v nezávislosti na vlivových skupinách a nedostatku nadstranickosti),” připomněl STEM/MARK.

Průzkum proběhl v průběhu listopadu a zapojilo se do něj 715 oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám