Hlavní obsah

Nejhorší ministryně financí? Hampl s Rusnokem se naváželi do Schillerové

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Někdejší viceguvernér České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl společně se současným guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem zkritizovali v Otázkách Václava Moravce na České televizi vyjadřování a práci ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Její slova ohledně kritiky zvyšování základních úrokových sazeb jsou podle nich nekompetentní. Až se budou podle Hampla psát novodobé české dějiny hospodářské politiky Schillerové možná připadne místo nejhoršího ministra financí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

„Myslím si, že až se budou psát dějiny hospodářské politiky popandemické a předpandemické, ale i po roce 1989, tak ona (Schillerová) bude mít možná místo nejhoršího ministra financí,“ prohlásil v neděli v Otázkách Václava Moravce (OVM) České televizi bývalý viceguvernér ČNB a ekonom Mojmír Hampl.

Řekl to v návaznosti na diskusi ohledně vyjádření šéfky státní kasy Schillerové, která kritizovala krok České národní banky, konkrétně zvýšení úrokových sazeb.

Schillerová v reakci uvedla: „OVM  jsem neviděla. Můj negativní postoj k restriktivní měnové politice v dobách křehkého hospodářského oživení samozřejmě platí. Za svým vyjádřením si stojím.”

ČNB zvýšila sazby nejvíce za čtvrtstoletí. Hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika
Foto: KPMG

Mojmír Hampl

Bankovní rada ČNB překvapivě ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Ekonomové čekali zvýšení sazby o 0,5 procentního bodu. Jde o nejvýraznější růst sazeb od roku 1997. Důvodem byla i rostoucí inflace, která se stala jedním z předvolebních témat a opozice to současné vládě hnutí ANO a ČSSD vyčítá.

Schillerová krok ČNB vyčetla a doplnila, že se tím přibližujeme rozvojovým zemím. „Dnešní rozhodnutí ČNB přehodilo výhybku hospodářské politiky ČR na kolej typickou pro rozvojové země. Zatímco centrální banky ve vyspělém světě podporují růst a životní úroveň, ta naše zvolila cestu dražších úvěrů pro firmy či zdražení hypoték rodinám o tisíce korun měsíčně,” napsala ministryně na svůj Twitter.

Negativně krok ČNB zhodnotil i premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj poškodí ekonomiku, dotkne se situace domácností, které čerpají úvěry, a zhorší i finanční situaci všech firem.

Současný guvernér ČNB, někdejší premiér a ministr financí Jiří Rusnok se proti slovům Schillerové v neděli v ČT ohradil. Považuje je za nekompetentní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Minstryně financí za ANO Alena Schillerová

„Ta slova jsou naprosto nekompetentní. Nevím, proč používá pojmy, které nesedí. Měla použít měnová politika, řekla hospodářská, kterou z 50 procent dělá ona. Sorry,” řekl Rusnok. „Obsahově je ten výrok mimo,” dodal s tím, že si není jistý, jestli výrok vzešel z hlavy Schillerové nebo jí to někdo poradil.

Podobně se vyjádřil i Hampl. „Nepamatuji si, kdy by ministryně řekla kompetentní výrok k rozpočtové a hospodářské politice tak, že by mě to netrklo do očí,” doplnil.

Můžete za zdražování, vmetl Schillerové Stanjura

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám