Hlavní obsah

Nejednotná ČSSD: senátoři varují před vládou s ANO, Hamáček nerozumí

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová

Senátoři za ČSSD se ve středu ostře postavili proti případné vládní spolupráci s hnutím ANO. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že doufá, že vedení strany rozhodnutí o spolupráci přehodnotí nebo že o jejím ukončení nakonec rozhodne členská základna. Předseda strany Jan Hamáček postoji senátorů nerozumí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (vpravo) a předseda ČSSD Jan Hamáček na archivním snímku

Článek

„Doufám, že vedení rozhodnutí ještě přehodnotí, a pokud ne vedení, tak členská základna,” řekl ve středu na tiskové konferenci předseda senátu Milan Štěch.

Jan Hamáček razantním výrokům senátorů ČSSD o vyjednávání s ANO uprostřed jednání nerozumí. Odmítavý postoj Štěcha a dalších je podle něj dlouho znám. Hamáček připomněl, že o vyjednávání s ANO rozhodly špičky ČSSD. [celá zpráva]

„Rozhodnutí sjezdu a předsednictva je pro vyjednávací tým závazné a očekával bych stejný přístup i od ostatních členů strany,“ napsal v textové zprávě.

„Vedení strany postupuje podle rozhodnutí předsednictva tak, aby případnou dohodu předložilo členské základně k odsouhlasení,” dodal Hamáček.

Soc. dem. si na sjezdu v dubnu odhlasovala, že ČSSD by neměla do vlády vstupovat s trestně stíhanou osobou. Nyní vedení z podmínky ustoupilo, ale navrhuje, že ve vládě nebude, pokud v ní bude prvoinstančně, nepravomocně odsouzená osoba. [celá zpráva] V takovém případě by musel ministr nebo premiér na post rezignovat.

Senátor Jiří Dienstbier uvedl, že cesta k nepravomocnému odsouzení je velmi dlouhá a situaci by to neřešilo. „To může být nataženo až na roky,” řekl.

Dienstbier: ČSSD je pro ANO jedinou nadějí

Trestnímu stíhání čelí šéf ANO Andrej Babiš, kterého jeho hnutí prosazuje na post premiéra, i když je to pro většinu sněmovních stran zásadní překážka pro vyjednávání o vládě.

„Dohoda je pro hnutí ANO už asi jedinou nadějí, jak získat premiéra a v této pozici získat důvěru pro svou vládu. Nemyslím si, že ČSSD by měla Babiše v této pozici zachraňovat,” doplnil Dienstbier s tím, že by v takovém případě muselo hnutí ANO nominovat na premiéra někoho jiného, což by situaci odblokovalo.

Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha uvedl, že za normálních okolností by při zisku 7,27 procenta hlasů ve volbách byla pro stranu nabídka pěti ministerstev obrovským úspěchem, ale ne v situaci, kdy se vláda uzavírá s trestně stíhaným premiérem. ČSSD by podle něj měla být v opozici a konsolidovat se.

Štěch: Hájíme principy právního státu

Babiše policie stíhá v kauze Čapí hnízdo. Obvinění souvisí s dotací, kterou farma na Benešovsku získala. Existuje podezření, že se tak stalo podvodem. Stručně řečeno jde o to, že farma byla součástí Babišova majetku, pak byl na čas její majitel neznámý a pak se zase vrátila k Babišovi. V době, kdy byl majitel neznámý, získala dotaci určenou pro malé podnikatele, kterou by jako součást miliardářova holdingu nedostala.

„Trestně stíhaný je pro velmi závažný zločin a ta motivace zasahovat do standardního trestního řízení je značná. Pochybnost tady vždy bude,“ doplnil předseda Senátu Štěch.

Ten také připomněl, že Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) ve své zprávě uvedl, že v kauze Čapí hnízdo se jednalo o dotační podvod. Úřad tak ministerstvu financí doporučil, aby farmu z evropských projektů vyňalo, což se v lednu tohoto roku také stalo. I to je pro Štěcha důkaz o „jasném přiznání viny“. [celá zpráva]

Babiš tvrdí, že vše kolem dotace proběhlo v souladu s pravidly. Stíhání označuje za účelové a objednané, konkrétní důkazy pro svá tvrzení však nepředložil.

„Vím, že opakování toho, že je to účelovka, vede veřejnost k tomu, že je letargická, ale to jsou principy, na kterých stojí právní stát, a pokud to opustíme, tak jdeme do velmi vážných problémů,“ doplnil Štěch.

Petr Vícha také upozornil na to, že předsednictvo ČSSD si pokračování jednání odhlasovalo těsnou většinou a hrozí podle něj i rozštěpení strany. „Myslím, že v případném referendu nemůže tato vláda získat důvěru,“ doplnil Vícha. [celá zpráva]

Tři podmínky

Hnutí ANO a ČSSD ve středu večer čeká jednání o ustanovení v koaliční smlouvě. Sociální demokraté si pro nové vyjednávání kladou tři podmínky: vyřešit problém případně odsouzeného člena vlády – trvají na tom, že člen vlády by měl na post rezignovat, i když bude třeba jen nepravomocně odsouzen –, dále zaručit, že ANO nebude přehlasovávat ČSSD ve Sněmovně za pomoci KSČM a SPD, a odvolat okamurovce z klíčových sněmovních funkcí. [celá zpráva]

Ať už se vyjednávací týmy shodnou na čemkoli, o případné vládní spolupráci nakonec znovu rozhodne vnitrostranické referendum a právě i hlasy senátorů za ČSSD budou důležité.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám