Hlavní obsah

Negativní kampaň proti Schwarzenbergovi porušuje zákon

Krátce před druhým kolem voleb se v deníku Blesk objevila negativní kampaň, která podle všeho nesplňuje pravidla daná zákonem. Inzerát agitující proti volbě Karla Schwarzenberga totiž neobsahuje informace o zadavateli inzerce.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce

Článek

Norma mimo jiné požaduje, aby volební agitace, včetně útoku na některého z kandidátů, obsahovala informaci o jejich zadavateli a zpracovateli. Zákon také stanoví, že nesmí být o kandidátech zveřejňovány nepravdivé údaje.

V deníku Blesk přitom v pátek a ve čtvrtek vyšla celostránková inzerce proti Schwarzenbergovi se spornými sděleními o něm a bez uvedení zadavatele. Tým Miloše Zemana si zase stěžuje na to, že se v deníku Metro objevil falešný Zemanův inzerát, jehož autorem prý kandidát nebyl. Od agitace proti Schwarzenbergovi se Zemanův tým distancoval. Vedení listu věc zatím nekomentovalo.

Zemanův tým se od inzerce distancoval

Celostránková kampaň proti Schwarzenbergovi v deníku Blesk sází na kritiku ministra zahraničí za jeho výroky o poválečném odsunu sudetských Němců z Československa. "Děkuje za podporu představiteli Sudetendeutsche Landsmannschaftu Berndu Posseltovi," stojí mimo jiné v inzerátu, který není nikým podepsán. Posselt přitom ve čtvrtek České televizi řekl, že žádné stanovisko k volbě českého prezidenta nevydával. [celá zpráva]

"S dnešní i čtvrteční inzercí v deníku Blesk nemá volební tým ani volební výbor Miloše Zemana nic společného. Naprosto se od ní distancujeme," řekla mluvčí Zemanovy kampaně Hana Burianová.

Může dojít ke zpochybnění voleb

Zákon stanoví, že propagace nebo volební agitace šířené prostřednictvím komunikačních médií musí obsahovat informaci o jejich zadavateli a zpracovateli. "To platí obdobně i pro sdělení v neprospěch kteréhokoli kandidáta na funkci prezidenta republiky," uvádí.

Podle ministerstva vnitra za porušení tohoto ustanovení v zákoně není stanovena žádná přímá sankce. "Návrh na neplatnost volby prezidenta může podat navrhovatel, má-li za to, že byla porušena ustanovení zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledek volby prezidenta," uvedlo ministerstvo.

Obecně podle ministerstva platí, že zákon platí pro všechny. "Jak zadavatel, tak zpracovatel musí v tomto případě postupovat tak, aby jednali v souladu se zákonem a obě strany si musí být vědomy, zda v souladu se zákonem jednají či nejednají," uvedlo na dotaz ministerstvo vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám