Hlavní obsah

Nečas svolává koaliční špičky na večeři ve formátu K12

Právo, Novinky, dan, jov, map
Aktualizováno

Koaliční špičky se přece jen sejdou ještě předtím, než prezident rozhodne o předložených demisích. Premiér Petr Nečas (ODS) pozval na středu k pracovní večeři po čtyřech představitelích vládních stran. V Kramářově vile se pokusí najít řešení krize, sdělil Právu dobře informovaný zdroj koalice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Ačkoli předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř deklaroval, že jednání koaličních špiček na úrovni K9 bude možné až poté, co prezident Václav Klaus podepíše návrhy na odvolání ministrů za VV, Nečas chce patovou situaci s koaličními partnery řešit.

Podle zdroje Práva by se do sídla premiéra měli na jeho výzvu dostavit nejvyšší představitelé koaličních stran, a to předsedové partají a poslaneckých klubů se svými zástupci.

Nebude to však formální oficiální schůzka, protože Nečas odmítá svolat řádné jednání koaličních stran ve formátu K9, dokud nepřijme prezident Klaus jeho návrhy na odvolání dvou ministrů VV a demisi Víta Bárty.

Odstupující ministr dopravy Vít Bárta (VV) Právu řekl, že na večerní setkání K12 jde. Za VV bude na schůzce vedle Radka Johna, Víta Bárty a Karolíny Peake také Kateřina Klasnová.

Klaus má na stole rezignaci ministra dopravy Víta Bárty a návrhy na odvolání dalších ministrů VV Radka Johna z čela resortu vnitra a Josefa Dobeše z resortu školství.

Jednání vlády krize nepoznamenala

Dobeš po jednání kabinetu na dotaz, zda premiér s ohledem na blížící se start státních maturit nezměnil své stanovisko ohledně Dobešova odvolání, uvedl, že "nic takového nezaznělo".

Ministr přiznal, že nic takového ani nečekal, jednání kabinetu prý probíhalo profesionálně a Dobešovy body kabinet schválil. Také podle vyjádření ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) se vládní krize na jednání neřešila.

"Pro nás je důležité, že se o věcech jedná," okomentoval Dobeš plánovanou schůzku ve formátu K12.

Podle ČSSD by Klaus neměl s odvoláváním váhat

ČSSD ve středu vyzvala Klause, aby návrhy premiéra přijal. „Chtěl bych vyzvat jménem ČSSD prezidenta Václava Klause, aby postupoval v souladu s Ústavou a přijal návrhy premiéra Nečase na odvolání,“ uvedl šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci ve Sněmovně. Klaus podle něj nemá takové kompetence, aby mohl zasahovat do personálního složení vlády. Tím, že návrhy na odvolání ministrů nepřijal, podle Sobotky prohlubuje krizi.

Soc. dem. také trvá na tom, aby z vlády odešli všichni ministři, kteří mohou být jakýmkoliv způsobem spojování s bezpečnostní agenturou ABL. Stejně tak by podle Sobotky měl odejít ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám