Hlavní obsah

Nečas: Kauza Nagyová není, máme tu Ištvangate

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý premiér Petr Nečas v úterý překřtil kauzu své bývalé spolupracovnice Jany Nagyové na Ištvangate, podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. V kauze bylo obviněno několik osob z podezření z korupce, mezi nimi i trojice bývalých poslanců ODS, kteří se vzdali mandátu výměnou za posty ve firmách se státní účastí. Nečas chce, aby se do věci vložil nejvyšší státní zástupce.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

„Jak dlouho bude (vrchní státní zástupce Ivo Ištvan) provádět právnické experimenty,” položil si Nečas řečnickou otázku.

Žalobce podle něj přivedl zemi na okraj ústavní krize a nyní Nečas očekává, že začne docházet k cílené a řízené dehonestaci prostřednictvím úniků odposlechů a úniků ze spisů.

„Od včerejška tu nemáme kauzu Nagyová, ale máme tu kauzu Ištvangate," uvedl Nečas. Řekl také, že mu kauza připomíná čarodějnické procesy.

Vazba je prý nátlaková

Vazební stíhání obviněných je podle Nečase záměrně prodlužováno, stejně jako jsou prodlužovány výslechy svědků. „Zdržují, natahují a spoléhají na dovolené,” shrnul Nečas, podle něhož se u obviněných nikdy nejednalo o koluzní, ale o nátlakovou vazbu.

Teatrální Nečas naznačil, že Ištvan mohl celý proces zosnovat kvůli tomu, aby „si zachránil židli”, neboť podle návrhu připravovaného zákona o státním zastupitelství by měla být vrchní zastupitelství zrušena. Zmínil i možné spojení mezi státními zástupci a některými soudci. O vazbách se prý vždy rozhodovalo o víkendu, kdy je jasné, který soudce bude o uvalení rozhodovat.

Nečas opakovaně připomněl úterní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který rozhodl o tom, že tři bývalí poslanci obvinění z korupce jsou díky poslanecké imunitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř byli následně propuštěni z vazby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám