Hlavní obsah

Nečas bude kandidovat na předsedu ODS

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Volební lídr a místopředseda ODS Petr Nečas potvrdil, že bude na nadcházejícím kongresu kandidovat na předsedu strany. Oznámil to v neděli ve vysílání České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lídr ODS Petr Nečas

Článek

Nečas doposud tvrdil, že se o kandidatuře rozhodne teprve na základě výsledků voleb. V nich ODS skončila na druhém místě.

V pořadu se sešli lídři a předsedové stran, které pronikly do Sněmovny.

ČSSD chce první pokus

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pořadu zopakoval, že jeho strana by měla mít jako vítěz voleb první pokus o sestavení vlády. Předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi  by to také přišlo pochopitelné, kdyby první pokus na sestavení vlády měla vítězná ČSSD. Podle Schwarzenberga by se tím předešlo pochybnostem, že nebyly dodrženy ústavní zvyklosti. Koho pověří pokusem o sestavení kabinetu, je podle něj na uvážení prezidenta.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lídři stran, které se dostaly do Sněmovny, v České televizi.

Na prezidentovo rozhodnutí se odkazovali i ostatní diskutující, Nečas pouze doplnil, že faktickým vítězem voleb je ta strana, která má nejvíce hlasů a zároveň koaliční potenciál. Naznačil také, že ČSSD touto stranou není.

Politici se nicméně shodli, že termín na jednání vedoucí k sestavení kabinetu by měl být časově omezen, neboť prioritou je sestavení rozpočtu na příští rok.

Nečas řekl, že by logicky měl být premiérem nominant nejsilnější koaliční strany a zopakoval, že je na tuto funkci připraven. Zdůraznil však, že nyní se jednání povedou o programu. John nemá s Nečasem v čele vlády problém, i on však trvá na programové dohodě.

Nečas: deficit by se měl snižovat rychleji

Nečas řekl, že deficit rozpočtu by měl být snížen výrazněji než na 4,8 procenta hrubého domácího produktu, jak předpokládá konvergenční program schválený vládou premiéra Jana Fischera. Bude však prý záviset na shodě s potenciálními koaličními partnery. TOP09 s tímto názorem souhlasí.

John se obává, že ODS a TOP 09 budou prosazovat úpravu daní, zatímco jeho strana preferuje úspory ve státní správě. Chtěl by například propustit desetinu úředníků, přičemž uvedl, že jich je 450 tisíc.

Moderátor jej opravil, že úředníků je pouze 160 tisíc, neboť ostatní státní zaměstnanci jsou policisté či učitelé. John následně s úsměvem přiznal, že možná úspora v rozpočtu by tak byla nižší.

Reklama

Výběr článků

Načítám