Hlavní obsah

Neakceptovatelné. Ministerstvo zahraničí se ohradilo proti slovům ruského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zahraničí se ohradilo proti slovům ruského velvyslance Alexandra Zmejevského ohledně otravy Sergeje Skripala a jeho dcery v britském Salisbury i k vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Černínský palác na Loretánském náměstí, sídlo ministerstva zahraničí

Článek

„Ministerstvo zahraničních věcí vyjadřuje politování nad tím, že ruská diplomacie opakovaně a manipulativně spojuje ČR s případem použití nervové látky v Salisbury,” uvedl Černínský palác, podle něhož jsou takováto vyjádření neakceptovatelná. [celá zpráva]

Podle české strany navíc „slouží k odvedení pozornosti možné ruské účasti na tomto činu a hrozí dalším zhoršováním našich vztahů”.

V otázce vydání Nikulina do USA, jenž Zmejevskij označil za zklamání, které může vést ke zhoršení vztahů, česká strana připomněla, že jde o suverénní rozhodnutí posvěcené soudy včetně toho ústavního. [celá zpráva]

„Za standardními a transparentními postupy české justice a vlády je nepřijatelné hledat jakékoliv konspirativní pozadí,” stojí v komuniké, které bylo zveřejněno na Twitteru.

Zmejevskij hovořil nejen o zhoršení vztahů, ale rovněž o tom, že ČR podle něj může mít na základě dohod vyrábět až deset kilogramů bojových nervově paralytických látek, jako je novičok, který byl použit k otravě Skripala a jeho dcery.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám