Hlavní obsah

Návštěvníci se nemusejí bát, že se do zoo kvůli omezením nedostanou

Právo, Novinky, ČTK, kl, jdu, miv

I přes omezení kapacity kvůli pandemii se návštěvníci pražské zoo nemusí bát, že se na prohlídku nedostanou. Řekl to ředitel Miroslav Bobek. A například v hodonínské zoo ani omezení počtu návštěvníků neplánují. Zoologické zahrady se v pondělí otevřely poprvé od 18. prosince. Jejich návštěvnost je omezena na 20 procent kapacity a přístupné jsou pouze venkovní expozice.

Otevření Zoo PrahaVideo: Novinky

 
Článek

Navzdory chladnému počasí ráno u pražské zoo čekalo několik desítek lidí – včetně novinářů. Krátce po otevření mohli návštěvníci zhlédnout krmení klokanů a lachtanů. Personál je zároveň pravidelně rozhlasem upozorňoval na nutnost dodržovat hygienická opatření.

„Samozřejmě jsou tady ta omezení. Především je to těch 20 procent maximální kapacity, což tedy v případě Zoo Praha my interpretujeme jako 4000 návštěvníků v areálu současně,“ uvedl Bobek.

„Když to řeknu jinými slovy, asi není třeba se obávat, zejména ve všedních dnech, že by se na někoho nedostalo,“ zdůraznil ředitel. V zoo kvůli pandemii zatím zůstanou uzavřené vnitřní prostory a restaurace, okénka s občerstvením však podle Bobka fungují.

Zoo Zlín čeká první letošní návštěvníky

Domácí

Dodal, že během dopoledne zoo navštívilo asi 300 lidí. Ty neodradilo ani špatné počasí, kdy se střídal déšť se sněhem. „No, jsme tu i v dešti a ve sněhu, takže je vidět, že jsme se těšili hodně,“ uvedla jedna z prvních návštěvnic trojské zoo. Ztráty přesahují sto milionů.

Na dotaz ohledně ztrát kvůli koronakrizi ředitel pražské zoo uvedl, že k počátku hlavní sezony, tedy 27. březnu, dosáhly 133 milionů korun. „Teď to můžeme odhadovat tedy zhruba na 140 milionů korun,“ podotkl Bobek.

Upozornil také na to, že od počátku roku v zoo přišly na svět stovky mláďat. Podle Bobka nejvýznamnější nedávný přírůstek, orangutana Kawiho, však návštěvníci zatím ještě neuvidí. „Ale já doporučuji jít se podívat na slůňata, byť se narodila loni, protože strašně rychle rostou, tak ještě si je užít, dokud jsou malá. Alespoň relativně malá,“ poznamenal ředitel.

Stovky lidí přišly i do dalších zahrad

Návštěvnost v řádu stovek lidí hlásil i Safari park Dvůr Králové, ostravskou zoo během první hodiny navštívilo více než 500 lidí, což je přibližně desetina celkové kapacity zoo. Jen několik desítek návštěvníků dopoledne zavítalo například do plzeňské či jihlavské zoo.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ostravskou zoologickou zahradu první hodinu po otevření navštívilo více než 500 lidí.

Že by počet návštěvníků regulovali, neplánují v hodonínské zoo. Její plocha je natolik dostatečná, že vedení zařízení na základě statistik nehodlá počet návštěvníků nijak omezovat. V některých chvílích se v pondělí před vchodem do zoo dokonce dělala fronta natěšených lidí, důvod k panice ani k omezení nebyl.

Plocha hodonínské zoo vysoce převyšuje průměrný počet návštěvníků, omezení tak zde neplánují.Video: Milan Vojtek, Právo

„Nám to podle výměry zahrady vychází, že v jejích prostorách smí být sedm set lidí. V této souvislosti jsme se podívali do statistik a zjistili jsme, že denní návštěva zoo byla v minulosti v dubnu nejvýše kolem čtyř set lidí. Z toho důvodu nechystáme žádné omezení nad rámec nastavených pravidel,“ uvedla mluvčí zoo Marie Blahová.

Utrácení zvířat by mělo být zažehnáno. Zoo dostanou příspěvek na krmení

Domácí

Měsíce, kdy se prázdnou zoo proháněl jen vítr a zvířata kromě ošetřovatelů neviděla člověka, se na některých podepsaly. „Sami jsme zvědaví, jak to bude vypadat, když se vrátí lidé. Změny u zvířat sledujeme. Třeba zebry, které byly na lidi zvyklé, jsou dnes vyplašené, když jen projdu zoo. Rys, který by se dříve snad nechal ošetřovateli i pohladit, je dnes ostražitý.

Naopak, šimpanzům zjevně pozornost lidí chybí. Jsou to společenští tvorové a tak, jako oni přitahovali lidi obdivující jejich kousky, zase šimpanzi měli jako zábavu sledovat návštěvníky,“ připomněla mluvčí.

V pražské zoo uhynula gorila Bikira

Domácí

Při dnešním uvolnění se otevírají jak zoologické, tak botanické zahrady. Tato zařízení byla uzavřena od 18. prosince, loni na jaře nesměly fungovat od 13. března do 27. dubna a kvůli druhé vlně epidemie znovu ani na podzim od 9. října do 2. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám