Hlavní obsah

Návrh zdanit víc vyšší příjmy u ODS a TOP 09 tvrdě narazil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicepremiér a ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v sobotním rozhovoru pro Právo řekl, že chce vládě navrhnout větší zdanění vyšších příjmů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle Jurečky by vedle energetických a dalších firem měli také jednotlivci s vyššími příjmy přispět do státního rozpočtu a na pomoc lidem s nižšími příjmy, kteří bojují s vysokými cenami energií i potravin.

Podrobnosti neuvedl, poznamenal jen, že by daňová progrese podle výše příjmů mohla platit dočasně dva nebo čtyři roky. Jurečka o tom chce debatovat v pětikoalici. Jak ale Právo zjistilo, ochotni k takovému kroku by byli jen dva ze čtyř koaličních partnerů – piráti a STAN. ODS a TOP 09 jsou naopak ostře proti.

Další progresivní zdanění nepřipravujeme
Petr Fiala

„Lidé s vyššími příjmy platí na daních více už dnes díky dvěma sazbám daně. Další progresivní zdanění nepřipravujeme,“ sdělil v neděli Právu premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Od loňského roku platí úprava, podle níž lidé s hrubou mzdou nad 155 tisíc korun platí daň z příjmu z částky nad tímto limitem 23 procent, všichni ostatní 15 procent.

Jurečka: Navrhnu vládě více zdanit vyšší příjmy

Domácí

Premiér dodal, že chce, aby byla zavedena „forma solidarity mezi firmami, kterým skokově vzrostly příjmy kvůli růstům cen energií, a občany, kterým proto naopak skokově vzrostly výdaje“. Opět také zdůraznil, že to nutně nemusí být sektorová daň.

Proti progresivnímu zdanění příjmů se včera vymezil i poslanec ODS Jan Skopeček. „Nesouhlasím s tím. Kandidoval jsem ve volbách s programem, který sliboval nezvyšovat daně. Kandidoval jsem v rámci koalice Spolu, tedy i s KDU- ČSL a panem Jurečkou. Ten závazek je jasný,“ prohlásil Skopeček v TV Prima.

Výborný: Jiná situace

Podle šéfa poslanců KDU- ČSL Marka Výborného je ale teď jiná doba. „Jsme v úplně jiné situaci, než když vznikalo prohlášení vlády,“ řekl.

„Vyšší míra daňové progresivity je jednou z možností, jak tuto rozpočtově těžkou dobu zvládnout,“ dodal Výborný. S tím však nesouzní nejen ODS, ale ani TOP 09. Podle její šéfky Markéty Pekarové Adamové je nynější nastavení dostatečné. „Nesouzním s návrhem více danit vyšší příjmy. Netrestejme za píli a ambice. O příjmech státního rozpočtu se bavme, ale tohle je slepá ulička,“ sdělila Právu.

Naopak hnutí STAN se po­dle jeho předsedy a ministra vnitra Víta Rakušana progresivity u daní diskusi nebrání. „V případě, kdy by příjmová strana rozpočtu nestačila k pokrytí nutných a rozumných výdajových položek, jsme připraveni přistoupit k mimořádným daňovým opatřením. Musí se jednat ale o pokrytí výdajů, které nebudou podporovat inflační trendy,“ řekl Právu Rakušan.

Do vedení STAN chce přes dvacet poslanců a senátorů

Domácí

„Zatím představu kolegy Jurečky neznám. Podstatné pro nás je, aby daňový systém měl logiku a daňové břemeno bylo rozloženo férově,“ neodmítl lidovecký návrh šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. „Problém není ani tak v dani z fyzických osob, ale ve vysokém pojistném u zaměstnanců, které se odráží ve vysokém zdanění u nízkopříjmových zaměstnanců,“ doplnil pro Právo předseda pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Nesouzním s návrhem více danit vyšší příjmy. Netrestejme za píli a ambice
Markéta Pekarová

Piráti proto navrhují převést daňovou slevu do bonusu, případně její část, což pomůže právě i lidem s nižšími příjmy.

Opozice nesouhlasí

Opoziční ANO ani SPD nevyjádřily Jurečkovu nápadu podporu. „My jsme daně od vstupu do vlády 2014 snižovali, celkem to bylo více než 500 miliard. Současná vláda slíbila, že daně nebude navyšovat, ale všechny sliby ruší,“ řekl Právu předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. „Vláda má dost zdrojů, aby pomohla občanům a udržela zdravé veřejné finance,“ tvrdí. Babiš přitom zpochybnil i dodatečné zdanění energetických firem, podle něj daň naúčtují v cenách svým zákazníkům.

SPD podle šéfa Tomia Okamury nesouhlasí se zvyšováním daní občanům ani firmám. Potřebné miliardy by měl stát získat zdaněním dividend vyváděných nadnárodními korporacemi.

ANO a SPD poradami uťaly páteční jednání Sněmovny

Domácí

Od začátku loňského roku činí daň z příjmu 15 procent, poté co hlasy ODS, ANO a SPD prošlo zrušení superhrubé mzdy. Předtím daň efektivně vycházela na 20,1 procenta. Zaměstnanci si tedy díky změně polepšili. Tehdejší premiér Andrej Babiš navrhoval snížení daní jen na dva roky, v zákoně ale žádný termín platnosti stanoven není.

Lidé s hrubou mzdou nad 155 tisíc příjem nad tento limit daní sazbou 23 procent.

Není to poprvé, kdy někteří politici volají po větší progresivitě zdanění. Historicky to navrhovaly především ČSSD a KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám