Hlavní obsah

Nasaďte si roušku! Většina lidí policisty poslechne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět z deseti lidí si na ulici nasadí roušku, když ho k tomu policisté vyzvou. Takové případy jsou vyřešeny domluvou a obejdou se bez pokuty. Ostatní případy pak už policisté řeší pokutou. K zákroku proti takovým lidem přistupují až tehdy, když odmítají prokázat totožnost a nespolupracují.

Foto: Petr Horník, Právo

Policisté a žena bez roušky na demonstraci 7. března v Praze.

Článek

V minulých dnech se v médiích objevilo několik případů, kdy policisté zakročili proti lidem, kteří si nechtěli na ulici nasadit roušku. Videa ze zásahu pak kolovala internetem a policie se dostala pod palbu kritiky od části veřejnosti.

„Policisté při zjištění protiprávního jednání osobu nejprve slušně vyzvou, aby respektovala vládní nařízení a nasadila si roušku. V 90 procentech případů se tak stane a je to vyřešeno domluvou. Pokud však odmítá roušku nasadit, tak je vyzvána k předložení dokladů, aby mohl být řešen přestupek,“ popsal Právu mluvčí policejního prezidia David Schön postup při běžných kontrolách.

Všechno špatně. Strážníci nechali po zákroku na otce plačící dítě na ulici, nekontaktovali ani policii

Krimi

Když to vyzvaná osoba odmítne, tak policisté mají možnost ji předvést za účelem zjištění totožnosti. „Všechny zmiňované zákroky byly z důvodu, že osoby neuposlechly výzvy úřední osoby, odmítaly prokázat svoji totožnost a nespolupracovaly s policií,“ doplnil Schön.

Stejně jako Schön odkázal v souvislosti s použitím donucovacích prostředků na zákon o policii. Ten říká, že policista může tyto prostředky použít k ochraně bezpečnosti svojí nebo někoho jiného a také k ochraně nebo majetku anebo k ochraně veřejného pořádku.

Policie hledá svědky zákroku strážníků v Uherském Hradišti

Krimi

Před tím ale musí vyzvat osobu, proti které zakročuje, aby upustila od protiprávního jednání, s výstrahou, že bude použito donucovacích prostředků. Zároveň také musí zasahující policista dbát na to, aby donucovacími prostředky nezpůsobil újmu nepřiměřenou povaze a nebezpečnosti jejího protiprávního jednání.

Učí se i první pomoc

Právě na nepřiměřenost mediálně propíraných zákroků si stěžoval advokát Jindřich Rajchl, který Novinkám řekl, že lze tyto zásahy proti lidem bez roušky hodnotit jako nezákonné.

Donucovací prostředky kvůli roušce? Zcela nezákonné, tvrdí právník

Krimi

Za policisty se naopak postavili třeba členové sněmovního bezpečnostního výboru, podle kterých policisté jinak postupovat nemohli. A navíc podle poslanců bylo sporných zákroků naprosté minimum, proti počtům kontrol a uložených pokut, které sahají ke statisícům.

Policisté zaklekli mladíka bez roušky v Českých Budějovicích

Krimi

Podle Schöna jsou policisté k podobným zákrokům školeni už od základní odborné přípravy a pravidelně se také této problematice věnují při výcviku. „Školení je intenzivní a věnuje se nejen řešení každodenních situací, se kterými se mohou setkat při výkonu služby, ale také závažných situací, například zásahu proti ozbrojenému pachateli, a součástí výcviku je také první pomoc,“ doplnil Schön.

Reklama

Výběr článků

Načítám