Hlavní obsah

Policie hledá svědky zákroku strážníků v Uherském Hradišti

– Uherské Hradiště
Právo, Novinky, Aleš Fuksa

Středeční zásah strážníků Městské policie v Uherském Hradišti proti muži bez roušky prověřuje policie. Podnět k prošetření dostala nejen od starosty Uherského Hradiště Stanislava Blahy (ODS), ale i od občanů. Policisté nyní prozkoumají záběry městského kamerového systému a hledají svědky kontroverzního zákroku dvojice strážníků proti muži, který měl u sebe tříletého syna.

Strážníci zaklekli muže bez roušky přímo před plačícím chlapcemVideo: Facebook Thomas-Georg Poehlmann

 
Článek

Strážníci v centru města zastavili muže bez roušky na obličeji, když šel se svým tříletým synem od obchodu ke svému autu. Opakovaně jej vyzvali, aby si zakryl ústa a nos. To podle starosty odmítl, stejně jako prokázat svou totožnost.

Všechno špatně. Strážníci nechali po zákroku na otce plačící dítě na ulici, nekontaktovali ani policii

Krimi

Přes výzvy strážníků chtěl s dítětem pokračovat k vozu. Poté, co se mu strážník postavil do cesty, ho podle starosty odstrčil rukou. Strážníci pak muže strhli k zemi a znehybnili. Zákrok zachycuje amatérské video, na němž je vidět i plačící chlapec, se kterým muž po ulici šel.

Na otázku, jestli se tedy nebude legitimovat, odpověděl, že nyní ne, ale bude se jim věnovat po usazení syna do automobilu.
právní zástupce muže Filip Petráš

Právní zástupce Filip Petráš ve čtvrtek uvedl, že si muž s dítětem ochranné prostředky sundali na cestu asi 30 metrů mezi obchodem a autem. Poté, co je zastavili strážníci, se podle něj muž hájil tím, že se chce nadýchat čerstvého vzduchu. Legitimovat se jim podle právníka odmítl.

"Na otázku, jestli se tedy nebude legitimovat, odpověděl, že nyní ne, ale bude se jim věnovat po usazení syna do automobilu. Následně příslušníci městské policie použili donucovací prostředky," uvedl Petráš.

Šéf městské policie i starosta Uherského Hradiště se omluvili za nepřiměřený zákrok strážníků

Krimi

Hlídka městské policie po zákroku odvedla otce na služebnu a jeho tříletého syna ponechala samotného na ulici. „Následně bylo dítě přivedeno na služebnu městské policie prodavačkou z pekárny,“ napsal Petráš.

Starosta i velitel městské policie se ve čtvrtek za incident omluvili. Tvrdí ale, že dítě bez dozoru nezůstalo, protože s ním byla prodavačka a po chvíli na místo dorazila další hlídka. Podle Petráše nebyl otec celou dobu informován o tom, co se s dítětem děje.

Povinnost mít zakryté dýchací cesty vyplývá z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Předvedený muž se podle města mohl dopustit dalšího přestupku také neuposlechnutím výzvy úřední osoby. U strážníků bude zřejmě policie zjišťovat, zda se nedopustili trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám