Hlavní obsah

Mrtvých s koronavirem v Česku rychle přibývá, září předstihlo duben

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve druhé vlně epidemie zemřelo za poslední měsíc v souvislosti s koronavirem více Čechů než v dubnu, vyplývá ze statistiky ministerstva zdravotnictví. Ještě na konci srpna byl celkový počet obětí s koronavirem 425. O měsíc později na konci září už stoupl počet zemřelých na 636. Od začátku epidemie tak jde o nejprudší nárůst obětí koronaviru v jednom měsíci.

Článek

Jen od začátku září, kdy se začala situace s šířením koronaviru v Česku výrazně zhoršovat, zemřelo v souvislosti s touto nemocí 211 lidí. To je o pět více než v dubnu, kdy byl počet úmrtí v jednom měsíci doposud největší.

Na jaře, kdy Česko procházelo první vlnou koronaviru, začal počet úmrtí prudce stoupat začátkem dubna. Zhruba po dobu dvou týdnů umíralo denně v souvislosti s koronavirem 8 až 10 lidí. Nejvíce úmrtí v jeden den napočítalo ministerstvo zdravotnictví 8. dubna, kdy zemřelo 15 lidí.

„Přehledně“: Kterak ministr Prymula zlepšil komunikaci

Domácí

Za duben tak celkem nemoci podlehlo 206 osob, což bylo doposud až o řád výše než v kterýkoliv jiný měsíc. Koncem dubna se však situace začala zlepšovat a v květnu už počet úmrtí klesl téměř na třetinu oproti předchozím číslům.

V letních měsících zůstal nízký nejen počet nově nakažených, ale i počet úmrtí. V červnových a červencových dnech tak nepřibývaly počty zemřelých s koronavirem vůbec nebo jen po jednom či po dvou.

Zhruba v polovině srpna však Češi pocítili opětovný nástup nemoci a počet nakažených i počet úmrtí v souvislosti s virem začaly zase stoupat.

Hned po prvním týdnu v září překročil denní nárůst počtu nakažených koronavirem 1000 osob. Z původních jednotek úmrtí na konci srpna se v září začal počet obětí přibližovat desítce denně a situace tak začala připomínat dubnový scénář.

Ve druhém týdnu měsíce září pak ministr zdravotnictví Roman Prymula (v té době vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví) označil vývoj epidemie za druhou vlnu.

„Tak jako jsme byli (na jaře) v nejlepší výchozí pozici, dneska si troufám říci, že Španělsko je na tom lépe než my,“ řekl Prymula 13. září v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. V dalších týdnech se situace opravdu začala oproti jaru zhoršovat a v počtu denních přírůstků nově nakažených na počet obyvatel je na tom nyní Česká republika jedna z nejhorších v Evropě.

S počtem nově nakažených začal v Česku prudce stoupat i počet zemřelých. Ten se v souvislosti s virem vyšplhal nejvýše minulý týden ve středu, kdy s koronavirem zemřelo za jediný den 20 lidí, což je nejvíce od začátku pandemie. Kromě tohoto nešťastného rekordu se počet úmrtí s virem pohybuje poslední týden mezi 8 až 16 zemřelými denně.

Podle nejnovějších dat (k 29. září) zemřelo za poslední měsíc s koronavirem 211 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám